Black Friday in Cyber Monday sta odlična za prevare v spletnih trgovinah – Ste pred nakupom preverili spletno trgovino? | UPORABNA STRAN

Black Friday in Cyber Monday sta odlična za prevare v spletnih trgovinah – Ste pred nakupom preverili spletno trgovino?

Black Friday (črni petek) in Cyber Monday (spletni ponedeljek), pa tudi dnevi okoli njiju, so poleg nakupov v klasičnih trgovinah postali popularni tudi nakupi v spletnih trgovinah. Spletni nakupi iz leta v leto rastejo, a žal se zavedanje o možnostih prevar ne širi tako hitro.

Preverite spletnega trgovca
Register.si in Varni na internetu in Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT so pripravili nekaj smernic, ki se jih je modro držati, da se odlični popusti na koncu ne bodo izkazali kot dražji nakup. Zato je zelo pomembno, da kupec še pred samim nakupov preveri spletnega trgovca.

Na kaj je treba biti pozoren?
Znakov, ki kažejo, da je spletna stran ali trgovina lažna je kar nekaj. Zagotovo je med prvimi sumljivo nizka cena, še posebej pri znanih blagovnih znamkah. Tako kot pri »klasični« trgovini vemo podatke o podjetju s katerim poslujemo. Zato je tudi pri spletni trgovini potrebno preveriti kontaktne podatke trgovca, če je npr. na voljo zgolj kontaktni obrazec brez ostalih informacij ali pa je uporabljen elektronski naslov brezplačnega ponudnika (npr. gmail.com), je to že znak, ki kaže, da bi lahko šlo za prevaro.

Zelo pomembno je tudi, da spletna trgovina uporablja varno (HTTPS) spletno povezavo. Prav tako je smotrno preveriti podatke o domeni spletne trgovine na http://whois.domaintools.com/. Podatki iz katerih lahko sklepamo na prevaro so, da je bila domena registrirana pred kratkim in da so vneseni podatki, ki se ne skladajo s tistimi navedenimi v spletni trgovini.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: