Brezstični NFC bankomati zagotavljajo višjo varnost poslovanja, NLB jih ima že 241, kar je skoraj polovica vseh NLB bankomatov | UPORABNA STRAN

Brezstični NFC bankomati zagotavljajo višjo varnost poslovanja, NLB jih ima že 241, kar je skoraj polovica vseh NLB bankomatov

Brezstične bančne in kreditne kartice so se v Sloveniji že dobro uveljavile, predvsem zaradi hitrejšega in enostavnejšega plačevanja. NLB pa je kot prva banka v Sloveniji decembra 2017 začela z uvajanjem bankomatov s podporo za brezstično NFC tehnologijo.

 

 

Skoraj vsak drugi NLB Bankomat podpira NFC
Mreža NLB bankomatov po Sloveniji obsega 555 bankomatov poleg dviga in pologa gotovine, plačevanja računov z uporabo čitalca QR kode ter nakupa predplačniških vrednotnic za mobilne telefone, je najnovejša funkcionalnost na bankomatu uporaba brezstične NFC tehnologije. Izvajanje transakcij z brezstično NFC plačilno kartico je trenutno možno na 241-ih bankomatih, kar je skoraj polovica vseh NLB Bankomatov po Sloveniji.

Višja varnost bančnega poslovanja
Uporaba brezstične NFC tehnologije predstavlja velik skok na področju varnosti uporabe plačilne kartice, saj te ni več potrebno izpustiti iz rok. Na tak način se izognemo eni najpogostejših nevarnosti, t.j. skimming. Skimming je dejanje, kjer se z napravo imenovano skimmer, neupravičeno presname magnetni zapis plačilne kartice pri plačilu na POS terminalu ali bankomatu. Ker pri uporabi brezstične tehnologije ni več vstavljanja kartice v bankomat, ta vrsta prevare praktično odpade. Iz istega razloga odpade tudi težava, da bankomat »poje« plačilno kartico, predvsem zaradi napačno vpisane PIN številke.

Preprosta uporaba
Uporaba bankomatov s podporo za brezstično NFC tehnologijo je sila enostavna. Plačilno kartico, ki jo bankomat podpira, je potrebno približati NFC čitalcu (2-3 cm, lahko pa se jo na čitalec tudi prisloni). Ko bankomat prebere podatke, potrebne za identifikacijo uporabnika, je potrebno vpisati PIN številko. Vpis PIN številke je potreben ne glede na višino zneska in za vsako transakcijo.

Lokacije NLB bankomatov z brezstično NFC tehnologijo lahko najdete TUKAJ.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: