Med decembrskimi nakupi dodatna previdnost in preudarnost ne bo odveč, tako v spletnih kot klasičnih trgovinah | UPORABNA STRAN

Med decembrskimi nakupi dodatna previdnost in preudarnost ne bo odveč, tako v spletnih kot klasičnih trgovinah

Decembra, ko nakupujemo praznična darila, so finančni izdatki precej višji kot v preostalih mesecih leta. Nakupi so praviloma nekoliko manj premišljeni, zato dodatna previdnost in preudarnost pri spletnih nakupih kot tudi nakupih v klasični trgovini zagotovo ne bo odveč.

Stanje na bančnem računu
Nakup daril in obdarovanje so veseli trenutki, a je treba poskrbeti, da leta ne bomo zaključili z nepričakovanim negativnim stanjem na računu, ki ga še nekaj mesecev ne bomo mogli pokriti. Zato je dobro, da si pred nakupi izdelate načrt, ki je prilagojen vašim finančnim sredstvom. Predvsem pa je pomembno, da stanje na računu spremljate in temu ustrezno prilagajate porabo. Mobilna banka in spletna banka sta namreč le nekaj klikov stran. Za še večjo varnost pa npr. banka NLB komitentom omogoča tudi vklop SMS Opomnika o stanju na računu pod določenim zneskom. Ta funkcionalnost komitenta z SMS-om opozori, ko finančna sredstva na računu padejo pod določeno, nastavljeno višino.

Neprijetnosti zaradi limitov porabe
Povečana potrošnja zaradi decembrskih nakupov zahteva tudi več razpoložljivih finančnih sredstev. Praviloma pa to ne pomeni, da s seboj nosimo več gotovine, ampak povečano uporabo debetnih in kreditnih kartic. Te imajo nastavljene mesečne limite, ki uporabnike varujejo pred pretirano porabo. Zato je dobro, da poznamo mesečni limit in trenutno stanje na kartici. Ta informacija je uporabnikom dostopna v mobilni in spletni banki, uporabniki banke NLB pa lahko uporabijo tudi mobilno denarnico NLB Pay, ki poleg informacije o višini limita in razpoložljivem stanju na kartici omogoča tudi brezstično plačilo s karticama Maestro in Mastercard.

Varovanje pred zlorabami
Tako spletni kot klasični nakupi so povezani z zlorabami. Če smo se tiste v klasičnih trgovinah že naučili prepoznati, so spletne zlorabe za marsikoga precejšnja novost. Nakupovanje iz naslanjača je prijetno in enostavno, a prav na to računajo tudi prevaranti. Zato je pomembno, da vsak nakup opravimo z dobro mero zdrave pameti in se držimo osnov varnega spletnega nakupovanja. Poleg že znanih nasvetov o močnih geslih in geslih z dvostopenjsko avtentikacijo je pri spletnih nakupih pomembno, da preverimo avtentičnost trgovine ter varnost povezave. Prvega preverimo tako, da poiščemo kontaktne podatke (npr. telefonska številka in naslov) trgovine oz. gospodarske družbe, ki upravlja s spletno trgovino. Zagotovo ne bo škodilo, če te podatke preverimo še z iskanjem na Googlu ali AJPES-u. Varnost povezave pa nakazuje ključavnica ter povezava, ki se prične s https://.

Kartično plačilo na spletnih straneh je najbolj enostavni način plačila, čeprav v Sloveniji še vedno krepko prednjači plačilo po povzetju. Pri plačilu s kartico je pomembno, da spletna trgovina uporablja storitev 3D-Secure. Pri karticah Mastercard in Maestro je ta storitev poimenovana MasterCard SecureCode, pri kartici Visa in Visa Electron pa Verified by Visa. Gre za storitev, ki zagotavlja, da kupec transakcijo dodatno potrdi, praviloma z vpisom enkratne kode, ki jo prejme prek SMS-a na telefon. Za takojšnje obveščanje o transakcijah je priporočljiv tudi vklop SMS-Alarma, ki deluje tako, da ob je uporabnik prek SMS-a obveščen o vsaki transakciji s kartico.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: