Danes, 4.1.2019 prvič uradno obeležujemo svetovni dan Braillove pisave / brajice, saj je dan priznala Generalna skupščina Združenih narodov | UPORABNA STRAN

Danes, 4.1.2019 prvič uradno obeležujemo svetovni dan Braillove pisave / brajice, saj je dan priznala Generalna skupščina Združenih narodov

Danes, 4.1.2019 prvič uradno obeležujemo svetovni dan Braillove pisave / brajice (World Braille Day), saj je Generalna skupščina Združenih narodov 17.12. 2018 sprejela resolucijo Svetovne zveze slepih, ki potrjuje, da je 4. januar svetovni dan Braillove pisave.

Brajica je pisava slepih, sestavljena je iz kombinacij pik, reliefno dvignjenih iz podlage, namenjena tipni zaznavi. Svetovni dan obeležujemo na dan rojstva izumitelja brajeve pisave. Louis Braille se je namreč rodil 4.1.1809 in že kot 15-letnik eksperimentiral z različnimi sistemi. Braillov sistem temelji na podlagi metode komunikacije, ki jo je razvil Charles Barbier. Naredil ga je, ker je Napoleon želel način, s katerim bi si vojaki ponoči izmenjevali sporočila, brez svetlobe, imenovano nočno pisanje. Barbierov sistem je bil za vojake pretežak, saj se ga niso mogli naučiti. Zato so ga preklicali. Vzrok neuspeha pisave je bil v človeškem prstu, ki ne more razbrati znaka brez premikanja in tako ne more hitro brati črko za črko. Šele v 20. stoletju so dokazali, da tip (blazinice na prstih) ne more sprejeti več kot šest vtisov.

Braillova pisava, v poslovenjeni različici ji rečemo Brajeva pisava ali brajica, je posebna pisava, ki slepim omogoča, da berejo in pišejo. Po tem, ko je Braille razvil pisavo, je ta potrebovala precej časa, da se je uveljavila. Leta 1827 so izdali prvo knjigo v brajevi pisavi. Dve leti kasneje je Braille izdal delo z naslovom Metoda pisanja jezika, petja in glasbe s pomočjo povišanih točk za uporabo slepih oseb. (Procédé pour écrire les Paroles, la Musique et le Plain-chant au moyen de points, à l’usage des aveugles et disposé pour eux.) Na mednarodno priznanje je pisava čakala vse do leta 1878, ko so jo na pariškem kongresu evropskih narodov priznali kot najboljšo pisavo za slepe in tako končali zmedo na tem področju.

Brajeva vrstice

Kako deluje Braillova pisava?
Kot rečeno je bracija univerzalna pisava slepih, saj se jo lahko prilagodi mnogim jezikom in potrebam. Uporabljajo jo npr. tudi Japonci in Kitajci. Pisavo sestavljaja kombinacija reliefno dvignjenih pik. Osnovni element brajice je brajeva celica, v kateri je prostor za šest (v elektronski brajici osem) pik, razporejenih v obliki pravokotnika. Pike so reliefno dvignjene nad površino, zato da jih je možno otipati. V pravokotniku se nahajata vodoravno dve piki, navpično pa tri (v elektronski brajici štiri). Vsaka pika ima svoje ime, poimenovane so z vrstilnimi števniki (1, 2, 3, 4, 5, 6,). Prva pika je levo zgoraj, druga in tretja sta pod njo, četrta pika je v desnem stolpcu zgoraj, peta in šesta sta pod njo.

Minka Skaberne (1892 – 1956), ustanoviteljica knjižnice za slepe in slabovidne, ki deluje pri Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije je menila, da naučiti se branja in pisanja, prirejenega za slepe, je ena najpomembnejših točk v izobrazbi slepega. Knjižnica je lansko leto praznovala sto let delovanja. Vanjo je včlanjenih več kot 1.900 oseb, ponuja pa več kot 10.000 enot gradiva, od tega je brajico je prilagojenih 1376 knjižnih del, v digitalnem zapisu pa je na voljo 5.193 del slovenskih in tujih avtorjev.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: