United Group ne bo postal novi lastnik družbe Pro Plus, ta tako ostaja v lasti medijske družbe CME | UPORABNA STRAN

United Group ne bo postal novi lastnik družbe Pro Plus, ta tako ostaja v lasti medijske družbe CME

CME (Central European Media Enterprises), ki ima v lasti družbo Pro Plus, izdajateljico programov POP TV, Kanal A, OTO, BRIO, KINO, SVoD storitve VOYO, portala 24ur.com ter številnih podportalov, je danes sporočil, da preklicuje prodajno pogodbo, ki je bila julija 2017 podpisana z United Group.

 

 

United Group, ki ima v Sloveniji v lasti mobilnega in kabelskega operaterja Telemach, je naletel na težave pri Agencije za varstvo konkurence (AVK), saj jih je do dokončne sklenitve posla ločilo le pozitivno mnenje AVK-ja. Tega v vsem tem času niso dobili, hkrati pa je AVK novembra 2018 v po relevantnih dejstev zapisala, da bi prevzem Pro Plusa s strani Slovenia Broadband (prek te družbe je United Group želel kupiti Pro Plus) lahko prinesel horizontalne učinke koncentracije na trgu televizijskega oglaševanja, trgu nakupa pravic za prenos športnih vsebin in na veleprodajnem trgu dobave otroških programov. United Group, ki je v drugi polovici lanskega leta dobil novega večinskega lastnika, ameriški sklad KKR (Kohlberg Kravis Roberts) je obdržal zajeten manjšinski delež, ostalo pa je kupil britanski sklad tveganega kapitala BC Partners, je sicer imel možnost podajanja odgovora na povzetek relevantnih dejstev, a je malo verjetno, da bi to spremenilo pozicijo AVK-ja v tej zgodbi. Kljub temu da v vsem tem času AVK ni podala odločitve, je več kot očitno, da takšnemu prevzemu ni bila naklonjena. Kakšna bi bila, tako sedaj nikoli ne bomo izvedeli.

Pri CME so še zapisali, da so v Sloveniji zabeležili občutno rast prihodkov in dosegli najvišjo raven dobičkonosnosti v desetletju. Dobiček iz poslovanja pred depreciacijo in amortizacijo (OIBDA) je lani dosegel 20,8 mio $ (cca 18.3 mio €). Prav to bi znal biti tudi razlog, da so pri CME preklicali prodajno pogodbo, saj so najverjetneje ocenili, da bi družbo Pro Plus v prihodnosti lahko prodali za višji znesek.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: