eSIM končno v Sloveniji – Telekom Slovenije je prvi operater pri nas, ki ponuja eSIM, v ponudbi imajo tudi Samsung Galaxy Watch LTE uro z eSIM kartico | UPORABNA STRAN

eSIM končno v Sloveniji – Telekom Slovenije je prvi operater pri nas, ki ponuja eSIM, v ponudbi imajo tudi Samsung Galaxy Watch LTE uro z eSIM kartico

Telekom Slovenije je kot prvi operater v Sloveniji danes, 24.1.2019 svojim uporabnikom ponudil eSIM kartico. eSIM kartica je kot čip vgrajena v sam mobilni terminal (telefon, tablico, uro, avto, …) in tako nadomešča klasično SIM kartico v fizični obliki.

eSIM kartica oz. Universal Integrated Circuit Card (eUICC) je pravzaprav 6×5 mm velik čip, ki je pritrjen na matično ploščo naprave in ga poznamo od leta 2016, gre torej za evolucijsko nadgradnjo SIM fizične kartice, ki jo poznamo od leta 1991. eSIM kartica bo omogočala razvoj nosljivostnih tehnologij, saj zaradi svoje majhnosti in praktičnosti (vstavljanje ni potrebno) ponuja precej prednosti.

Katere naprave v ponudbi Telekoma Slovenije omogočajo eSIM?
Telekom Slovenije s ponudbo eSIM kartice v ponudbo dodal pametni uri Samsung Galaxy Watch 42mm LTE in Samsung Galaxy Watch 46mm LTE, že prej pa so ponujali telefone Apple iPhone XS, Apple iPhone XR, Apple iPhone XS Max ter tablici Apple iPad Pro 11 256GB (2018) Cellular in Apple iPad Pro 12.9 256GB (2018) Cellular. Najverjetneje lahko kmalu pričakujemo še druge izdelke npr. Apple in Huawei pametno uro.

Trenutno ima eSIM nekaj omejitev
Kot so pojasnili pri Telekomu Slovenije sledijo razvoju tehnologije, tako da načrtujejo, da bodo v prihodnje omogočili tudi možnost več eSIM kartic, in sicer tudi v kombinaciji s klasično SIM kartico in isto telefonsko številko, kar v tej razvojni fazi funkcionalno še ni možno. To je nekoliko nerodno, če bi uporabnik želel isto telefonsko številko v polni meri uporabljati na mobilnem telefonu (s fizično SIM ali eSIM) ter pametni uri z eSIM kartico. Sedaj je pri Telekomu Slovenije na voljo zgolj opcija, da ima uporabnik ločeni telefonski številki.

Kaj pa cena in aktivacija eSIM kartice?
V primeru novega naročnika je aktivacija eSIM vračunana v ceni priključne takse. Če pa uporabnik želi zamenjati klasično SIM kartico za eSIM pa se mu zaračuna menjava v višini 2.95€. Vsi uporabniki, ki želijo eSIM kartico morajo to ob nakupu naprave ali sklepanju naročniškega razmerja to povedati in Telekom Slovenije jim bo izdal QR kodo s katero se eSIM kartico namesti na napravo. Napravo je nato treba povezati z internetom (praviloma Wi-Fi) in poskenirati QR kodo. Če naprava nima skenerja za QIR kodo (npr. ura) je pred prenosom eSIM kartice napravo potrebno povezati z mobitelom na katerem se nato poskenira QR kodo. Več podrobnosti je na voljo tukaj.

Navodila za Apple iPhone/iPad – eSIM pri Telekomu Slovenije

Namestitev eSIM na uro Samsung Galaxy Watch LTE

Sorodni članki

1 komentar

  1. […] eSIM končno v Sloveniji – Telekom Slovenije je prvi operater pri nas, ki ponuja eSIM, v ponud… (0) Telekom Slovenije je kot prvi operater v Sloveniji danes, 24.1.2019 svojim uporabnikom […]

Komentiraj

Anti-Spam: