365€ bo stala nova letna vozovnica za avtobus (LPP) v Ljubljani, a toliko stane tudi na Dunaju / Kakšne so razlike in podobnosti teh dveh letnih vozovnic? | UPORABNA STRAN

365€ bo stala nova letna vozovnica za avtobus (LPP) v Ljubljani, a toliko stane tudi na Dunaju / Kakšne so razlike in podobnosti teh dveh letnih vozovnic?

365€ bo cena nove splošne imenske letne vozovnice za LPP avtobus v Ljubljani. To pomeni, da bi se kupec takšne vozovnice za 1€ na dan vozil neomejeno z avtobusom v Ljubljani. Cena za upokojence bo 220€. Ti bodo glede na trenutno ceno mesečne upokojenske vozovnice ob nakupu letne privarčevali za mesečno vozovnico (plačali bodo 11 mesecev, vozili se bodo 12).

365€ v Ljubljani in na Dunaju
Ko so na Dunaju predstavili ponudbo letne imenske vozovnice za 365€ in 235€ za upokojence, je bil ta produkt pravi uspeh. Razlog je dokaj preprost. Pri njih cena za eno vožnjo stane 2.4€ v predprodaji in 2.6€, če vozovnico potnik kupi pri vozniku. Cena mesečne vozovnice pa znaša 51€. Tukaj je več kot očitno, da se nakup takšne vozovnice izplača in da se njen nakup hitro povrne. Na leto je treba namreč narediti 153 enkratnih voženj. V zakup moramo vzeti tudi, da je kupna moč v Avstriji višja kot v Sloveniji. V Sloveniji bo po podražitvi za 10 centov vožnja stala 1.3€, mesečna vozovnica pa 37€. Da se vozovnica v Ljubljani izplača, je treba narediti 281 enkratnih voženj, to je 83.6% več kot na Dunaju. Hkrati moramo v zakup vzeti tudi to, da je v Ljubljani omogočeno prestopanje v obdobju 90-ih minut, kar je sicer do uporabnika izjemno prijazno, a še nekoliko oteži celotno računico. Za vsakega, ki se 2x na dan vozi z avtobusom, se ta računica hitro izzide, tisti, ki pa vse skupaj kombinirajo s kolesom (svojim ali BicikeLJ) ali kakšno drugo obliko prevoza, pa nekoliko težje pridejo skozi.

Kaj ponuja letna vozovnica na Dunaju?
*Letna vozovnica velja za prevoz z avtobusom, vlakom, tramvajem, Badner Bahnom in podzemno železnico na področju Dunaja (Core zone of Vienna)
*Vozovnica lahko začne veljati v začetku kateregakoli meseca, ne zgolj na začetku leta
*Ob sobotah lahko imetnik letne karte po 12.00 s seboj brezplačno vzame do dva otroka stara manj kot 15 let.
*Omogočen je brezplačen prevoz psa na vseh prevoznih sredstvih kjer velja letna vozovnica
*Brezplačen prevoz kolesa na podzemni železnici in vlakih ÖBB.
*Vključen je prevoz z avtobusi NightLine in podzemno železnico med vikendi
*Imetniki letne vozovnice prejmejo knjižico popustov z različnimi ugodnostmi na Dunaju

Kaj ponuja letna vozovnica v Ljubljani?
*Vključen je neomejen prevoz z LPP avtobusi v 1 coni
*Vozovnica začne veljati z začetkom koledarskega leta
*V letu 2019 bo vozovnica ustrezno cenovno ugodnejša, saj bo v ponudbi od aprila. Cena splošne bo tako 270€, upokojenske pa 165€.

Želijo si povečanja uporabe terminske vozovnice
Kot so pojasnili na Mestni občini Ljubljana, si želijo več uporabe terminskih vozovnic. Te trenutno presegajo 70% vseh voženj, od leta 2010 pa je število zraslo za 20%. Res je, da del prevozov »ukrade« BicikeLJ, ki je v Ljubljani prava uspešnica, a pritegniti bi morali tiste, ki se sedaj vozijo z avtom in ne toliko tiste, ki plačujejo enkratne vozovnice ali mesečne. Ti bodo v vsakem primeru izkoristili dano ponudbo, saj bo za njih praviloma izjemno ugodna. Da bi privabili ostale, pa se bodo morali precej bolj potruditi. Cena 365€ bi morala vključevati še vsaj neomejene vožnje z mestnim kolesom BicikeLJ ter vožnje z vlakom na območju MOL. Zelo dobrodošel bi bil brezplačen prevoz koles na vlakih (na avtobusih žal to ni izvedljivo, zložljiva kolesa pa potniki že sedaj lahko brezplačno vzamejo na avtobus). Skratka, produkt bi lahko nekoliko bolje domislili in ponudili ugodnosti, ki bi privabile dodatne uporabnike, ti bi nato s časoma postali redni uporabniki mestnega javnega prevoza.

Foto: LPP

Sorodni članki

2x komentirano

  1. […] 365€ bo stala nova letna vozovnica za avtobus (LPP) v Ljubljani, a toliko stane tudi na Dunaju / K… […]

  2. […] 365€ bo stala nova letna vozovnica za avtobus (LPP) v Ljubljani, a toliko stane tudi na Dunaju / K… (1) 365€ bo cena nove splošne imenske letne vozovnice za LPP avtobus v Ljubljani. To pomeni, […]

Komentiraj

Anti-Spam: