Amazon se je pridružil Zigbee Alliance, kar bo še okrepilo ta standard za pametne hiše in IoT | UPORABNA STRAN

Amazon se je pridružil Zigbee Alliance, kar bo še okrepilo ta standard za pametne hiše in IoT

Amazon se je v drugi polovici januarja 2019 pridružil Zigbee Alliance in posledično tudi dobil sedež v upravnem odboru zveze, ki povezuje različna podjetja v želji po zagotavljanju naprednega standarda za komunikacijo med napravami oz. internetom stvari (IoT).

Kaj bo prinesel vstop Amazona?
Zigbee Alliance je že zdaj druževal nekatere velike igralce na področju pametnih niš in domov. Med drugim so to Amazon, Comcast, Huawei, IKEA, Legrand, Schneider Electric, Signify (včasih Philips Lighting katerega del je Philips Hue), Somfy in Samsung SmartThings. Dejstvo, da bo Amazon svoj Amazon Echo ter Amazon Alexa ekosistem usmeril zgolj proti Zigbee standardu, je lahko precej velik udarec konkurentom. Amazon Echo Plus in nov Echo Show sicer že zdaj podpirata Zigbee standard. Trenutno na trgu pametnih domov še vedno ni zmagovalnega standarda. Glavni rival standarda Zigbee je Z-Wave, a bomo videli kako se bodo razmerja pomešala čez čas, saj trenutno se predvsem pri hub-ih marsikateri proizvajalec odloči podpreti oba standarda in si tako zagotovi večjo podprtost pametnih naprav.

Mareca Hatler, analitik pri ON World, ki se ukvarja raziskavami IoT trga je povedal, da njihove raziskave kažejo, da bo Zigbee tehnologija obsegala 85% od 4.5 milijarde naprav standarda 802.15.4, ki bodo na voljo na trgu leta 2023.

Vir.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: