Roomba e5, i7 in i7+ – Kakšne so razlike in podobnosti med najnovejšimi modeli robotskih sesalnikov iRobot Roomba? | UPORABNA STRAN

Roomba e5, i7 in i7+ – Kakšne so razlike in podobnosti med najnovejšimi modeli robotskih sesalnikov iRobot Roomba?

iRobot Roomba e5, Roomba i7 in Roomba i7+ so trije najnovejši modeli ameriškega proizvajalca robotskih sesalnikov. V Sloveniji imamo od 5.2.2019 na voljo vse tri e5 ter i7 in i7+, ki prinašata novo sesalno izkušnjo. Predvsem je zanimiv i7+, ki ima možnost samodejnega praznjenja koša za smeti.

 

 

Preden se spustimo v podrobnosti, je treba pojasniti, da sta robotska sesalnika Roomba i7 in Roomba i7+ praktično identična, i7+ ima le dodano posebno postajo, ki zna koš sesalnika tudi samodejno sprazniti, pri i7 pa je to treba početi ročno, tako kot pri vseh dozdajšnjih modelih Roomb. Kljub temu, da sta i7 in i7+ identična, pa bo v nadaljevanju za vse tri modele uporabljana množina in ne dvojina.

Ključne podobnosti
Vsi modeli so praktično enake velikosti. Roomba e5 v širino meri 33.7 cm, i7 in i7+ pa 33.8 cm, v višino e5 meri 9.14 cm, i7 in i7+ pa 9.22 cm. Tudi teža je praktično identična Roomba e5 je težka 3.26 kg, i7 in i7+ pa 3.37 kg. Moč baterije pri vseh je 1.800 mAh, tudi velikost koša je enaka, in sicer okoli 0.5l.

Ena večjih novosti v primerjavi s prejšnjimi generacijami, ki si jo vsi trije modeli delijo je tudi pralni koš za smeti. Razlog za pralnost je v tem, da je iRobot sesalni motor prestavil iz koša v samo jedro robota in s tem omogočil popolno pralnost koša. Druga novost pa so nadgrajene gumijaste čistilne metlice (nove so v zelenem odtenku), ki zaradi podaljšanih lamel čistijo še bolje. Tretja novost je 2. generacija AeroForce čistilnega HEPA filtra. Ta je zdaj skoraj pol manjši kot npr. pri seriji 800 in 900 z nadgrajenim tesnjenjem pa e5, i7 in i7+ v zrak spustijo še manj prahu kot seriji 800 in 900.

Vsi trije modeli prav tako omogočajo Wi-Fi povezljivost, kar omogoča uporabo iRobot mobilne aplikacije s katero lahko sesalnega robota upravljamo ter povezavo z Amazon Alexa in Google Assistant govornima asistentoma.

Kaj pa razlike?
Tista največja je zagotovo v ceni. Priporočena cena za sesalnik Roomba e5 v Sloveniji je 549€, za i7+ 1.199,9€, i7 pa stane 899,9€. Naslednja večja razlika je v pameti sesalnika. Roomba e5 uporablja tehnologijo iAdapt 1.0, ki se pri sesanju in navigaciji v prostoru zanaša na dotik ob objekte ter prevoženo razdaljo, i7 in i7+ pa imata najnovejšo tehnologijo iAdapt 3.0, ki je premierno predstavljena prav pri teh dveh modelih. Ključna novost med iAdapt 3.0 in iAdapt 2.0, ki jo poznamo pri generaciji 900 je v tem, da si sesalnik zna zapomniti prostore v katerih je sesal. To pomeni, da bosta i7 in i7+ z vgrajeno kamero prostor skenirala samo prvič, že pri naslednjem sesanju pa se bosta glede na zemljevid odločila za najbolj optimalno sesanje. Prav tako iAdapt 3.0 omogoča, da uporabnik Roombo pošlje čistit v točno določeno sobo in ne celotnega stanovanja ali hiše. Seveda je to tudi ena izmed nastavitev urnika, tako da lahko npr. sesanje v kopalnici nastavite 2x dnevno.

Razlika je tudi v avtonomiji delovanja. Ta je v prid Roombi e5, saj lahko z enim polnjenjem čisti 90 minut, i7 in i7+ pa z enim polnjenjem čistita 75 minut, a se znata vrniti na polnilno postajo ter nadaljevati z delom kjer sta končali. To lahko storita 2x, kar čistilni čas dejansko podaljša na 225 minut. Razlika je tudi v sesalni moči, kar je poglavitni razlog za nekoliko slabšo osnovno avtonomijo Roomb i7 in i7+. Roomba e5 čisti s 5x močjo, i7 ter i7+ pa z 10x večjo močjo v primerjavi z Roombo serije 600 Aero Vac. V praksi to pomeni, da imata i7 ter i7+ večjo sesalno moč, ki lažje posesa določene delce. Vsi trije pa imajo 3-stopenjski sistem čiščenja.

Za konec še razlika med sesalnikoma Roomba i7 ter i7+
Kot rečeno na začetku je pravzaprav edina razlika med robotskima sesalnikoma iRobot Roomba i7 in i7+ polnilna postaja. Roomba i7 ima klasično polnilno postajo, ki jo poznamo pri vseh prejšnjih generacijah, Roomba i7+ pa ima poseben polnilni stolp, ki hkrati služi tudi kot samodejna shramba za smeti iz koša Roombe. Sam stolp je kar precej visok, 48,26 cm (19 inčev), v vrečko za enkratno uporabo pa lahko spravi 30 praznjenj koška Roombe. Še ena manjša razlika je tudi na košu Roombe, saj ima i7+ tudi odprtino, ki omogoča praznjenje koša na Roomba Clean Base Automatic Dirt Disposal, kot se polnilno-čistilni stolp uradno imenuje.

Sorodni članki

1 komentar

  1. […] Roomba e5, i7 in i7+ – Kakšne so razlike in podobnosti med najnovejšimi modeli robotskih ses… (0) iRobot Roomba e5, Roomba i7 in Roomba i7+ so trije najnovejši modeli ameriškega […]

Komentiraj

Anti-Spam: