Prenova arkad na Plečnikovi tržnici v Ljubljani se je začela in bo trajala do konca maja 2019, med drugim bodo zamenjali 70 let stare strešnike | UPORABNA STRAN

Prenova arkad na Plečnikovi tržnici v Ljubljani se je začela in bo trajala do konca maja 2019, med drugim bodo zamenjali 70 let stare strešnike

Plečnikova tržnica v Ljubljani t.j. pokriti del centralne tržnice ob Ljubljanici bo dobre tri mesece gradbišče, saj bodo predvidoma do konca maja 2019 obnovili ostrešje in zamenjali strešno kritino na območju arkade 4 in lože 2 (od Zmajskega mosta proti Mesarskemu mostu).

70 let stari betonski strešniki
Celoten kompleks Plečnikove tržnice je bil obnovljen v letih 1994 in 1995, a takrat betonski strešniki, ki so zdaj stari 70 let niso bili potrebni obnove oz. menjave. Ker pa se zdaj njihova življenjska doba izteka jih bodo zamenjali. Poleg same obnove ostrešja bodo izvedli še strelovodno zaščito ter delno obnovo fasade. Ker ena stran meji na Ljubljanico, bo prenova še posebej zahtevna.

Plečnikova tržnica je arhitekturni spomenik državnega pomena, zato bo prenova potekala v skladu s kulturnovarstvenimi pogoji, ki jih je izdal Zavod za varstvo kulturne dediščine. Posebej oblikovane strešnike so izdelali v družbi Bramac, kjer so leta 2014 prejeli Plečnikovo priznanje za izvajalski dosežek betonskih kritin za prenovo treh zahtevnih cerkvenih streh (cerkev sv. Mihaela na Barju, cerkev sv. Florjana v Srpenici in cerkev sv. Cirila in Metoda za Bežigradom). Vrednost del bo znašala približno 600.000€. Izvajalec pa je družba VG 5 d.o.o.

Oviran dostopa, a pod arkadami bo prehod prost
Pripravljalna dela so se že začela in bodo trajala predvidoma 14 dni, nato se bodo začela glavna dela, ki bo dodo kot rečeno trajala predvidoma do konca maja 2019. Zaradi del bodo ob stebrih arkad 4 in lož 2, med Mesarskim in Zmajskim mostom postavljene zapore. Občasno bo moten tudi dostop do javnih sanitarij pod Zmajskim mostom ter dovozom do tržnice (na delu od Zmajskega do Mesarskega mostu). Bo pa omogočen prost prehod pod arkadami.

Foto: Google

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: