Kje v Sloveniji je najcenejše gorivo (bencin, dizel)? Najcenejši bencin / dizel v moji bližini – Primerjanje cen | UPORABNA STRAN

Kje v Sloveniji je najcenejše gorivo (bencin, dizel)? Najcenejši bencin / dizel v moji bližini – Primerjanje cen

Vprašanje Kje v Sloveniji je najcenejše gorivo? se je začelo množično postavljati, ko smo v Sloveniji 9.11.2016 prešli na delno liberalizacijo cen neosvinčenega 95 oktanskega bencina in dizla.

V Sloveniji do zdaj nismo imeli vzpostavljenega sistema za sprotno spremljanje maloprodajnih cen naftnih derivatov na bencinskih servisih. Ga pa je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo že lep čas obljubljalo. Zdaj so pripravili predlog Odredbe o podatkih, ki so jih distributerji naftnih derivatov in drugi zavezanci dolžni zagotavljati ministrstvu. Na podlagi te uredbe bodo zdaj prodajalci naftnih derivatov ministrstvu dolžni javiti vsako spremembo drobnoprodajnih cen naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih v Sloveniji. Kar posledično pomeni tudi vzpostavitev sistema javnega spremljanja cen goriva na posamezni črpalki.

Kako najdem najcenejše gorivo v Sloveniji oz. v moji bližini?
Nekaj portalov in aplikacij je delovalo že prej, a MGRT je zdaj vzpostavilo portal goriva.si na katerem so prikazani vsi podatki, ki so jih dolžni poročati naftni trgovci glede maloprodajnih cen na posameznih bencinskih servisih. To pomeni, da so poleg neosvinčenega 95 oktanskega bencina in dizla prikazani tudi podatki za neosvinčen 100 oktanski bencin, ekstra lahko kurilno olje, Avtoplin LPG in Dizel Premium.

Portal goriva.si je trenutno v testni fazi, zato se lahko prikazane maloprodajne cene naftnih derivatov razlikujejo od maloprodajnih cen naftnih derivatov na bencinskih servisih. Prav tako je testna uvedba najverjetneje razlog, da so na voljo zgolj podatki za Petrol d.d., OMV Slovenija, MOL Slovenija, Mercator in Shell Adria, ne pa tudi za ostale trgovce naftnih derivatov z bencinskimi servisi.

Slaba konkurenčna ponudba
Trg prodaje naftnih derivatov na drobno je v Sloveniji reguliran z Uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov v Republiki Sloveniji, ki določa najvišje maloprodajne cene neosvinčenega 95 oktanskega bencina in dizla izven avtocest in hitrih cest. To pomeni, da je postavljena zgolj najvišja cena, bencinski servisi pa lahko ponudijo nižjo ceno. Nekateri to tudi počnejo, a glede na to, da imamo v Sloveniji praktično monopol oz. rahel duopol, se konkurenca precej hitro izgubi. S primerjalniki cen, ki bodo kupcem omogočili enostaven pregled nad ceno naftnih derivatov v okolici ali na poti po kateri se vozijo, bi ob konkurenčni ceni tudi manjši naftni trgovci lahko prišli do večjega prometa.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: