APC Smart-UPS SMT1500IC – test / recenzija naprednega UPS-a, ki omogoča tudi oddaljeno nadziranje prek APC SmartConnect vmesnika | UPORABNA STRAN

APC Smart-UPS SMT1500IC – test / recenzija naprednega UPS-a, ki omogoča tudi oddaljeno nadziranje prek APC SmartConnect vmesnika

APC Smart-UPS SMT1500IC je naprava za neprekinjeno napajanje (UPS) družbe APC by Schneider Electric, ki nudi zanesljivo zaščito elektronske opreme v primeru izpadov ali nihanj v električnem omrežju. Z APC SmartConnect tehnologijo in povezavo v internetno omrežje pa je omogočeno sprotno spremljanje in obveščanje o dogodkih v električnem omrežju.

SMT1500IC lahko nudi zaščito uporabnikom do 1000 W / 1500 VA je tako primerno namenjen vstopnim modelom strežnikov, pisarnam ter za uporabo v hišah in stanovanjih, pri slednjih je ta model UPS-a zanimiv predvsem za napredne uporabnike. UPS je opremljen s tehnologijo AVR (Automatic voltage regulation), ki skrbi za samodejno regulacijo napetosti, predvsem v primeru prenizke in previsoke napetosti. To počne brez uporabe baterije, kar podaljšuje njeno življenjsko dobo. Vsi izhodi imajo zaščito pred prenapetostjo, prav tako je zaščiten tudi sam UPS. Ker je tehnološka oprema občutljiva, predvsem pa to velja za strežnike, ima APC SMT1500IC UPS v primeru delovanja na baterije aktivirano aktivno korekcijo faktorja moči (Active PFC).


Tehnični podatki UPS-a APC Smart-UPS SMT1500IC
Polno ime je APC Smart-UPS 1500VA LCD 230V s SmartConnect opremljen je s kapaciteto 1000 W / 1500 VA z nominalno napetostjo 230 V. Gre za Line-Interactive tip UPS-a, ki ponuja napredno upravljanje baterije, z aktivnim zmanjševanjem toplote pa ohranja daljšo življenjsko dobo komponent. Prenapetostna zaščita lahko absorbira (Surge energy rating) 459 Joulov. Poseben odklopnik baterije omogoča izklop v primeru transporta. Za upravljanje z UPS-om sta na voljo USB in serijski vhod, za povezavo z APC SmartConnect oblačnim sistemom pa LAN vhod. Prav tako je na voljo SmartSlot vmesnik, ki omogoča priklop različnih razširitvenih kartic za napredno upravljanje in nadziranje UPS-a.

Sam UPS se v električno energijo priklaplja z IEC 320 C13 vtičem, nanj pa je prek osmih IEC 320 C14 izhodov razdeljenih v dve skupini možno priklopiti naprave, ki jih želimo zagotoviti neprekinjeno napajanje. Klasičnih »šuko« vtičnic (Plug F) torej nima. Najbolj preprosta rešitev je nakup pretvornega kabla iz IEC 320 C14 v klasični »šuko« vtič (Plug F).

Prvi koraki namestitve UPS-a
Kljub relativni majhnosti samega UPS-a (219 x 171 x 439 mm) ima ta 24 kg. Na dnu ima plastične nogice, kar preprečuje uničevanje površine in hkrati blaži mikro tresljaje. Poleg same naprave APC Smart-UPS SMT1500IC so v škatli še navodila, dva DVD-ja s programsko opremo za upravljanje UPS-a, USB kabel, LAN kabel ter dva povezovalna kabla (siva). V posebni vrečki na napravi je tudi dokument o uspešnem testiranju baterije.

Ker gre za nekoliko bolj napredno opremo, ne bo škodilo, če najprej preberete navodila, vsaj tista, ki so nalepljena na zgornji strani UPS-a in tistih kratkih na malo tršem papirju, saj boste dobili informacije, kako UPS ustrezno priklopiti in izvesti prve korake.

Prvi korak priklopa je povezovanje baterije, kar storimo tako, da vstavimo odklopnik, nato pa priklopimo napajanje ter LAN kabel. Nato sledi vklop UPS-a ter registracija v APC SmartConnect. To najlažje storimo tako, da s telefonom poskeniramo QR kodo, ki se nahaja na zgornji strani naprave.

Po uspešni registraciji in vpisu v sistem že lahko vidimo osnovne podatke o UPS-u SMT1500IC, a bo potreben še njegov zagon. To pa storimo z uporabo intuitivnega uporabniškega vmesnika in LCD-ja na sprednji strani UPS-a. Najprej je treba izbrati jezik, primarno je izbrana angleščina. Nato sledi nastavitev kakovosti električnega omrežja. Privzeta nastavitev je »Good«, na voljo pa sta tudi »Fair« in »Poor«. V primeru izbire Fair, predvsem pa pri Poor, bo UPS dovoljeval večje nihanje električne energije in redkeje prešel v baterijski način. Tretja nastavitev je izbira med standardnim in naprednim vmesnikom, standardni je privzeti, saj zadovoljuje potrebe večine uporabnikov. Za konec pa sledi še nastavitev današnjega dne.

Ko je postopek končan, se na zaslonu izpišeta Load: in Batt. Load prikazuje priključno moč, s tem, da je največja priključna moč 1000 W. Večja priključna moč pa pomeni tudi krajšo avtonomijo. Batt pa prikazuje stanje napolnjenosti baterije.

UPS ima vgrajen alarm, ki piska v treh primerih, ko zmanjka električne energije in UPS deluje na baterijo, ko se napolnjenost baterije bliža 0 % ter v primeru, ko na UPS priklopimo naprave, ki zahtevajo več kot 1000 W moči. V slednjem primeru UPS neprekinjeno piska, dokler porabe ne zmanjšamo.

Koliko časa avtonomije zagotavlja UPS?
Kot pojasnjeno v prejšnjem odstavku, je odgovor odvisen od porabe priklopljenih naprav. Pri 200 W, kar je 20 % obremenitev, lahko pričakujemo 1 uro in 24 minut delovanja, pri 50 % obremenitvi t.j. 500 W lahko pričakujemo 23 minut avtonomije, pri 70 % (700 W) 12 minut in pri polni obremenitvi (1000 W) lahko pričakujemo 7 minut avtonomije.

SmartConnect funkcionalnosti
Najverjetneje je z uporabniškega vidika povezljivost v APC SmartConnect oblak ena ključnih dodanih vrednosti UPS-a APC Smart-UPS SMT1500IC. Žal je SmartConnect na voljo zgolj kot spletni vmesnik, ne pa tudi npr. kot mobilna aplikacija, ki bi uporabniško izkušnjo še izboljšala. SmartConnect uporabniku omogoča vpogled v samo stanje UPS naprave, ne pa tudi njeno upravljanje. Upravljanje je namreč zaradi varnosti na voljo zgolj lokalno.

Hiter pregled UPS-ov priklopljenih na SmartConnect in njihov status je možen na »Dashboard« oknu, za bolj podroben pogled pa je treba klikniti »View UPS«.

UPS Status prikazuje operativni način in zdravje baterije. Ključni operativni načini so trije »On Line«, »On Battery« ter »Low Battery«, potem pa sta tukaj še »Bypass« ter »UPS OFF«. Pri prvih treh načinih je glede na obremenitev (Load) izračunan ocenjen čas delovanja v primeru izpada električne energije. To je pravzaprav zelo koristen podatek, saj lahko tako hitro ocenimo, koliko avtonomije bo ponujal UPS, ko ga bomo potrebovali.

Razdelek Battery razkriva podatke o času avtonomije v primeru izpada električne energije (Runtime), odstotek napolnjenosti baterije (Charge), temperaturo v samem UPS-u ter datum, kdaj je treba baterijo zamenjati. Razdelek Device pa razkriva različico Firmwara, vhodno in izhodno napetost ter obremenitev (Load).

Še dva pomembna zavihka sta v SmartConnect spletnem vmesniku, in sicer Alert Settings ter Event Logs. Pod Alert Settings si lahko nastavimo, v katerih primerih dobimo obvestilo po elektronski pošti. Minimum nastavitev obvestilo pošlje samo v primeru kritičnega dogodka in ob koncu življenjskega cikla baterije. Recommended doda še opozorilna obvestila, All pa tudi informacijska obvestila. Event Logs pa shranjuje vse dogodke in tako omogoča časovno sled dogodkov v električnem omrežju.

Nekoliko nerodno je le, da UPS podatkov v SmartConnect ne sporoča tudi naknadno oz. da SmartConnect ne pošlje obvestila v primeru, ko pride do izpada internetne povezave. To pomeni, če pride do izpada internetne povezave oz. do izpada elektrike in interneta skupaj, uporabnik o tem ni obveščen. Prav tako v Event Logs razdelku ni navedeno, da je prišlo do izpada električne energije, če se to zgodi po izpadu ali skupaj z izpadom internetne povezave. Je sicer res, da imamo komunikacijsko opremo (modem, router …) praviloma priklopljeno na UPS in je primerov, ko bi prišlo do takšnega izpada malo, a vseeno bi bilo super, če bi APC by Schneider Electric to tudi predvidel.

Za zaključek
APC Smart-UPS 1500VA UPS bo zagotovo zadostil potrebe po neprekinjenem napajanju naprav pri srednje zahtevnih poslovnih uporabnikih ter zahtevnih zasebnih uporabnikih, saj ustrezno močan akumulator ponuja dovolj časa za premostitev krajšega izpada elektrike ali pa poskrbi za ustrezno ugašanje občutljive tehnične opreme. Možnost priklopa na APC SmartConnect pa je tista pika na i, ki takšen UPS naredi še bolj zanimiv. APC by Schneider Electric bi nekatere funkcionalnosti lahko še dodal, npr. napredno spremljanje nihanja napetosti v omrežju in mobilno aplikacijo. Morda enkrat v prihodnosti tudi možnost obveščanja o vremenskih in drugih dogodkih, ki bi lokalno lahko vplivali na izpade v omrežju. A ker je UPS že povezan v splet, je s strani uporabnika že vse pripravljeno za morebitne nadgradnje storitve v prihodnosti.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: