Golden Sahara II, konceptni avtonomni avtomobil iz 50-ih je po letih samevanja v garaži ponovno zasijal z Goodyearovimi presevajočimi pnevmatikami | UPORABNA STRAN

Golden Sahara II, konceptni avtonomni avtomobil iz 50-ih je po letih samevanja v garaži ponovno zasijal z Goodyearovimi presevajočimi pnevmatikami

Golden Sahara II je konceptni avtonomni avtomobil, ki je navduševal v 50-ih in 60-ih prejšnjega stoletja, a v zadnjem obdobju je sameval v garaži lastnika. Po njegovi smrti so lani izvedli dražbo in kupil ga je avtomobilski muzej Klairmont Kollections iz Chicaga.

Revolucionarne rešitve, ki šele pred kratkim postale del sodobnih avtomobilov
Konceptni avtomobil Golden Sahara II, ki je med drugim navduševal tudi v filmih, sta zasnovala Jim Street (pravo ime Jim Skonzakes) in George Barris. Za takratni čas je prinašal nekatere revolucionarne rešitve, ki pa so v zdajšnjem času povsem samoumevne, med njimi je zagotovo sistem samodejnega zaviranja v primeru, ko senzorji pred vozilom zaznajo objekt.

Poleg televizije in telefona in radijskega predvajalnika s kasetami, je avtomobil Golden Sahara II omogočal daljinsko krmiljenje (krmiljenje, pospeševanje, zaviranje, zagon/ugašanje, odpiranje vrat) ter glasovno upravljanje.

Goodyearove presevajoče pnevmatike
Golden Sahara II pa ni bil poseben zgolj zaradi zgoraj omenjenih tehnoloških novosti ter 24 karatnega zlata, ampak tudi zaradi prav posebnih presevajočih (translucent) pnevmatik. Pnevmatike je izdelal Goodyear iz materiala poimenovanega Neothane. Gre za vrsto prosojnega sintetičnega kavčuka, pnevmatike pa so imele v notranjosti vgrajena tudi svetila. Vgrajena razsvetljava je bila del Goodyearove širše zamisli o razvoju pnevmatik, ki bi v slabih vremenskih razmerah omogočale dodatno osvetlitev cestišča oziroma zasvetile ob pospešenem zaviranju vozila.

Golden Sahara II je v letu 2019 ponovno zasijala v prvotni podobi
Kot je bilo omenjeno že zgoraj, avtomobila Golden Sahara II skoraj 40 let ni videl nihče. Šele po smrti Jima Streeta decembra 2017 so odkrili, da je ta ikonični konceptni avtomobil sameval njegovi garaži. Maja 2018 je bil za 350.000 $ prodan na dražbi, in zdaj je del zbirke muzeja Klairmont Kollections v Chicagu. A avtomobil je bil v zelo slabem stanju, zato je potreboval restavriranje. Za restavriranje je poskrbel Speakesy Customs and Classics iz Chicaga, Goodyear pa je izdelal štiri nove Neothane pnevmatike, tokrat z LED lučmi v notranjosti.

Prvo uradno predstavitev po restavriranju pa je avtomobil Golden Sahara II letos doživel na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: