Trisat, prvi slovenski nanosatelit, bodo izstrelili na evropski raketi Vega C izstrelili predvidoma 27. avgusta 2019 | UPORABNA STRAN

Trisat, prvi slovenski nanosatelit, bodo izstrelili na evropski raketi Vega C izstrelili predvidoma 27. avgusta 2019

Satelit Trisat, ki se uvršča med nanosatelite, bo prvi slovenski satelit te vrste, ki bo izstreljen v vesolje. Skupaj z nekoliko večjim slovenskim satelitom, Nemo-HD bo Trisat izstreljen predvidoma 27. avgusta 2019.

Nanosatelit Trisat je skoraj v celoti plod slovenskega znanja, le sončni paneli so bili razviti drugje. Skoraj 5 let ga je razvijalo 20 ljudi na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) v sodelovanju s slovenskim podjetjem Skylabs. Okoli 5 kg težak satelit katerega življenjsko dobo ocenjujejo na 6 let in gre v osnovi za demonstracijo novih tehnologij, saj bodo šele po dokazno uspešnem delovanju lahko drugim podjetjem ponudili tehnološke novosti, ki so jih razvili. Trisat bo med drugim imel nameščeno multispektralno fotokamero, ki je v vesolju še ni. Ta bo omogočila zajem posnetkov površine Zemlje izven vidnega spektra. Tako bo npr. omogočena detekcija vulkanskega prahu ali oljnih madežev na morju.

Razvoj satelita Trisat je do zdaj stal okoli milijona in pol evrov, a precejšen delež odpade na izstrelitev in utirjanje v orbito za katero je bil podpisa pogodba med Univerzo v Mariboru in podjetjem SAB-LS, ki je podizvajalec družbe Arianespace za utirjanje nanosatelitov v sklopu programa misije za mala vesoljska plovila (SSMS) Evropske vesoljske agencije (ESA). Marco Mariani, izvršni direktor SAB-LS je povedal, da bo nanosatelit Trisat z raketo Vega C utirjen v orbito na višini 500 km. Trisat bo eden izmed okoli 50-ih satelitov bi ga bo predvidoma 27. avgusta 2019 v vesolje iz Francoske Gvajane izstrelila ta nosilna raketa. Na njej bo tudi drugi slovenski satelit, Nemo HD, ki so ga razvili v Centru odličnosti Vesolje-SI.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: