Prvi tovorni vlak do Kočevja bo po obnovljenem železniškem odseku Ribnica-Kočevje zapeljal jutri, 12.4.2019 | UPORABNA STRAN

Prvi tovorni vlak do Kočevja bo po obnovljenem železniškem odseku Ribnica-Kočevje zapeljal jutri, 12.4.2019

Pri Direkciji RS za infrastrukturo so prvi tovorni vlak po skoraj 10-ih letih v Kočevju prvotno napovedali za 1.4.2019, a se je časovnica malo zamaknila, tako da bo vlak po prenovljenem odseku Ribnica-Kočevje ponovno zapeljal jutri, 12.4.2019.

 

 

Kot so pojasnili na DRSI so konec leta 2018 zaključili z gradbenimi deli na železniškem odseku Ribnica–Kočevje, s čimer je v gradbenem smislu zaključena obnova celotnega 49 km dolgega odseka od Grosuplja do Kočevja, a to še ni omogočalo izvedbe prometa na tej progi, saj sledi še tretja faza projekta. Ta zajema zamenjavo in posodobitev signalno varnostnih in telekomunikacijskih naprav ter ureditev in zavarovanje nivojskih prehodov, a žal je do podpisa pogodbe prišlo šele januarja 2019, rok za izvedbo del pa je 18 mesecev. Pri DRSI so tako podali oceno, da bodo dela zaključena sredi leta 2020, ko naj bi na železniški progi št. 82 Grosuplje – Kočevje ponovno zapeljal potniški vlak. Zadnji redni potniški vlak je v Kočevje namreč pripeljal 18.4.1968, kasneje je vozil le do Velikih Lašč. Leta 1971 pa je bi promet na kočevski progi za potniški promet dokončno ukinjen.

Tovorni vlak v Kočevje jutri prispe ob 16.00
Kot so za Uporabno stran pred časom pojasnili na Direkciji Republike Slovenija za infrastrukturo, bo promet na relaciji Ribnica- Kočevje jutri, 12.4.2019 stekel pod posebnimi pogoji s progovno hitrostjo 10-30 km/h. Do dokončne izgradnje signalnovarnostnih naprav (SVTK) in pridobitve novega obratovalnega dovoljenja bo na celotni progi Grosuplje – Kočevje lahko naenkrat vozil le en tovorni vlak in sicer en vlak na delovni dan.

S ponovno vpeljavo železniške povezave v Kočevje bo po besedah Ministrstva za infrastrukturo omogočen dodaten razvoj gospodarstva in ekonomski razcvet širše regije.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: