Na 3. Festivalu velikonočne potice na Gradu Otočec je zmagala Podbreška potica iz suhih tepk in jabolčnih krhljev | UPORABNA STRAN

Na 3. Festivalu velikonočne potice na Gradu Otočec je zmagala Podbreška potica iz suhih tepk in jabolčnih krhljev

Grad Otočec je ta teden gostil 3. Festival velikonočne potice, na katerem se je letos predstavilo 54 potic iz vse Slovenije. Najboljšim trem pa je strokovna žirija podelila priznanja.

Podbreška potica iz suhih tepk in jabolčnih krhljev
Prof. dr. Janez Bogataj, ki je bil tudi letos član žirije je tokratnih poticah povedal: »Letošnji festival je bil poseben tudi zaradi nekaterih posebnih potic. Dobili smo prekmursko potico, ki ima iste sestavine kot prekmurska gibanica, dobili smo evropsko potico in vegansko špehovko ter seveda otoško potico. Presenetilo me je, da je bilo razmeroma veliko kokosovih nadevov.« Zmagovalna potica je, tako kot lani, Podbreška potica pri kateri je nadev sestavljen iz suhih tepk in suhih jabolčnih krhljev. Tokrat je zmagovalno potico spekla Marija Štaut. Srebrno priznanje je prejela lešnikova potica, ki jo je spekla Terezija Lipar iz Šentjerneja, bronasto pa je žirija podelila potici iz stoodstotne polnozrnate pirine moke s kokosovim nadevom, ki jo je spekla Katja Štajdohar iz Novega mesta.

Letos se je večina držala pravil glede priprave potice
Janez Bogataj je glede potic dodal še, da so na letošnji festival večinoma prišle potice, ki so bile pravilne okrogle oblike s pokončnimi rebri, zelo malo je bilo štrukljev in samo dve potratni potici, ki ne sodita v kategorijo potic temveč zloženk oziroma pogač, kajti potica je testeni okrogel zvitek z različnimi nadevi, ki je pečen v okroglem pekaču potičniku. Nadevi pa so iz leta v leto bolj inovativni. Nadev iz orehov je pripravilo 18 mojstric in mojstrov, od tega je bilo 11 običajnih, v enem primeru so bile nadevu dodane brusnice, v enem ajda, v enem nadevu so bili orehi kombinirani s pehtranom, v drugem z makom, v tretjem pa z lanom. Ena od orehovih potic je bila narejena na veganski način, ena pa zvita v lepe rolice.

Najlepša ni vedno tudi najboljša
Članica komisije mag. Marlena Skvarča je ob razglasitvi zmagovalni potic povedala, da je bila vsaka potica malo drugačna ter izpostavila, da najboljša potica ni vedno tudi najlepša, »Zmagovalna potica tokrat ni tako reprezentativna, je nekoliko manjša, vendar pa v sebi skriva kakovost. Okus potice mora biti harmoničen, nobena sestavina ne sme prevladati. Morda so bile potice letos nekoliko premalo izrazite tako pri vonju kot pri okusu. Vsaka potica je bila nekaj posebnega, nekatere so bile lepe, druge pa dobre. Opazili smo namreč, da tiste potice, ki so bile najlepše, večinoma niso bile najboljše.«

Izkupiček od prodaje v dobrodelni namen
Vseh 54 potic je bilo prodanih, Terme Krka pa so celoten izkupiček namenile območnemu odboru Rdečega križa, ki bo zbrana sredstva razdelila socialno šibkejšim družinam v lokalnem okolju, da se bodo tudi v njih otroci lahko veselili praznikov. Poleg tega je organizator nekaj potic izvzel iz prodaje in jih neposredno podaril območni organizaciji RKS, da jih razdeli tistim, ki si je drugače morda ne bi mogli privoščiti.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: