Od danes, 15.5.2019 so klici in SMS-i iz Slovenije v države EU omejeni na 19 oz. 6 centov brez DDV, a to je še vedno dražje kot v primeru roaminga | UPORABNA STRAN

Od danes, 15.5.2019 so klici in SMS-i iz Slovenije v države EU omejeni na 19 oz. 6 centov brez DDV, a to je še vedno dražje kot v primeru roaminga

Danes, 15.5.2019 je klicanje in pošiljanje SMS-ov iz Slovenije v države EU postalo nekoliko bolj ugodno, saj je Evropska komisija postavila maksimalno ceno evropskim operaterjem v primeru, ko uporabnik iz domačega omrežja kliče ali pošilja SMS v drugo državo članico.

Klici in SMS-i iz domače države niso bili regulirani
Evropska uredba, ki je začela veljati 15. junija 2017 je uveljavila načelo gostuj kot doma (roam like at home), a ta uredba se je nanašala zgolj na primere, ko je uporabnik mobilnega omrežja gostoval v drugi državi članici EU in npr. klical domov ali v drugo državo članico. Klici iz domače države v drugo državo članico pa so bili do danes neregulirani in so nemalokrat dosegali ceno pol evra na minuto. Evropska komisija se je odločila urediti tudi to področje, a žal to še ni urejeno na enak način kot pri gostovanju.

19 centov na minuto in 6 centov na SMS (brez DDV)
Maksimalna višina, ki jo lahko operater mobilne ali fiksne storitve v državi članici EU, torej tudi v Sloveniji, zaračuna je 16 centov na minut in 6 centov na poslan SMS brez DDV. Cena z DDV v Sloveniji znaša 0.2318 € na minuto in 0.0732 € na poslan SMS. Seveda ta omejitev velja, če uporabnik vzpostavlja klic oz. pošilja SMS v drugo državo članico. Npr. to velja, če uporabnik iz Slovenije kliče na Hrvaško. Cena je vsekakor nižja kot je bila do zdaj, a še vedno ni uveljavljeno enako razmišljanje kot pri gostovanju, torej, roam like at home. Tako da bo na tem področju še potrebno zniževanje cen, da bomo prišli do resnično enotnega digitalnega prostora v EU na področju mobilne telefonije.

Nova maksimalna cena je danes začela veljati v vseh 28-ih državah članicah EU, kmalu pa se jim bodo pridružile tudi Norveška, Islandija ter Liechtenstein.

Pri zgoraj napisanem je treba poudariti, da današnja sprememba in roam like at home veljata zgolj za rezidenčne uporabnike, ne pa tudi poslovne. Operater poslovnim uporabnikom lahko ponudi takšno tarifo, ni pa je dolžan.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: