Dnevi slovenskega filma v Puli, ki potekajo od danes, 16.5. do 19.5.2019, prinašajo filme Gajin svet, Cankar, Rudar in Na svoji zemlji | UPORABNA STRAN

Dnevi slovenskega filma v Puli, ki potekajo od danes, 16.5. do 19.5.2019, prinašajo filme Gajin svet, Cankar, Rudar in Na svoji zemlji

Dnevi slovenskega filma v Puli so se začeli danes, 16.5.2019 in bodo trajali do nedelje, 19.5.2019. Kino Vali, ki je osrednji mestni kino, bo vsak dan predvajal en film, danes ob 19.00 pa začenjajo s filmom Gajin svet režiserja Petra Bratuše, ki je bil lani najbolj gledan slovenski film.

Film Gajin svet, pri katerem je Peter Bratuša s Špelo Oblak Levičnik poskrbel tudi za scenarij, govori o enajstletni Gaji, ki je kot Pika Nogavička sodobnega časa – pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica, ki stvari rada vzame v svoje roke in se ne ustraši nobenih ovir. Film prav tako opozarja na težave, s katerimi se na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, in obravnava zagate, ki so del vsakdana: ločitev staršev, odtujenost v družini in nevarnosti spleta.

Jutri, 17.5.2019 bo prav tako ob 19.00 na sporedu film Cankar scenarista in režiserja Amirja Muratovića. Pozorno branje Cankarjevih del razkriva številne podrobnosti iz njegovega življenja. Spuščal se je v nenavadna razmerja, z gospodinjo in nato hčerjo pri Löfflerjevih na Dunaju, z dekleti na ljubljanskem Rožniku. Igrani in animirani prizori nam odkrivajo pisateljevo zasebnost, v dokumentarnem delu pa se soočimo z mitologijo, ki jo je v dobrem stoletju ustvarila cankarologija.

Sobota, 18.5.2019 bo postregla z restavrirano različico prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma Na svoji zemlji. Film Na svoji zemlji se je leta 1949 kot prvi slovenski predstavil v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cannesu. Za Slovenski filmski center je film digitalno restavrirala produkcijska hiša Iridium Film. Uporabljeno arhivsko filmsko gradivo hrani Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije.

Nedelja, ki bo zadnji dan Dnevov slovenskega filma v Puli, pa prinaša film Rudar režiserke Hanne Slak. Film je v Puli že gostoval, in sicer lani v sklopu Puljskega filmskega festivala. Zgodba filma aktualizira še zmeraj odprta vprašanja povojnih grobišč, saj Rudar v zapuščenem rudniku odkrije posmrtne ostanke tisočih žrtev iz časa po drugi svetovni vojni. Da bi jim omogočil dostojen pokop in s tem ohranil lastno človečnost, se zoperstavi zunanjemu svetu.

Vsi štirje filmi, ki bodo predvajani v Kinu Vali so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in bodo opremljeni s hrvaškimi podnapisi. Partnerja Slovenskega filmskega centra v Puli sta Slovensko kulturno društvo Istra in Kino Valli. Glavni pokrovitelj dogodka je Urad za Slovence in zamejce po svetu.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: