Huawei P30 Pro – test / recenzija telefona, ki se lahko pohvali s periskopsko sestavo leč in 5x optičnim zoomom / P30 Pro review | UPORABNA STRAN

Huawei P30 Pro – test / recenzija telefona, ki se lahko pohvali s periskopsko sestavo leč in 5x optičnim zoomom / P30 Pro review

Huawei P30 Pro je najmočnejši predstavnik linije P30, ki je marca 2019 nasledila in nadgradila telefone linije P20. Tako kot smo pri Huaweiju že navajeni, je eden ključnih fokusov pri njihovih telefonih fotoaparat in P30 Pro prinaša res nekaj zanimivega. Poleg boljše vzdržljivosti baterije, je dobrodošla tudi nadgradnja čitalca prstnega odtisa v zaslonu, ki smo ga prvič bolje spoznali pri telefonu Huawei Mate 20 Pro.

 

 

Huawei je v P30 Pro vgradil periskopsko lečo s katero lahko doseže 5x optični zoom, kar je precejšnja nadgradnja v primerjavi s 3x, ki je na voljo pri Mate 20 Pro. Hibridni zoom so nadgradili iz 5x na 10x in hkrati omogočili do 50x digitalni zoom. A pojdimo zdaj na druge podrobnosti in se fotoaparatu posvetimo nekoliko kasneje.

Izgled telefona P30 Pro ostaja preverjen, sprednja in zadnja steklena stran, ki pa jo Huawei začini z zanimivimi barvami. P30 Pro je v Sloveniji na voljo v treh barvah, aurora, kristalno modra in črna. Sicer pa obstaja pet barvnih različic. Obe daljši stranici telefona sta zaobljeni in tako je P30 Pro precej bolj podoben Mate 20 Pro kot P20 Pro. Sprednjo stran praktično v celoti obdaja zaslon, saj je razmerje med zaslonom in ohišjem telefona 88.6%, kar je precej več kot 82% pri P20 Pro in nekoliko več kot Mate 20 Pro, ki ima razmerje 87.9% .

Zaslon je s 6.47 inči tako celo večji kot ga ima serija Mate z 20 Pro, a ima nižjo ločljivost. Zaslon je sicer Amoled z ločljivostjo 1080 x 2340 pik (398 ppi), razmerjem stranic 19.5:9 in DCI-P3 ter HDR10 podporo. Sredino zgornjega dela zaseda majhen kapljični izrez za selfi fotoaparat. Zaradi minimalistične izvedbe pa Huawei ni imel prostora, da vključi napredno 3D tehnologijo za odklepanje z obrazom, ki jo poznamo pri Mate 20 Pro, a odklepanje s prepoznavo obraza je vseeno na voljo. Mate 20 Pro je pri Huaweiju množično vpeljal čitalec prstnih odtisov pod zaslonom, pri P30 Pro pa so ga še nekoliko nadgradili. Prestavili so ga nekoliko bolj proti spodnjemu robu, deluje hitreje in bolj natančno. Še vedno pa čitalec ni tako hiter kot »klasični«, ki so nameščeni na zadnjo stran ali ob rob telefona, a razlika je zdaj zelo majhna.

Ker na sprednji strani ni slušalke, je Huawei v telefon P30 Pro vgradil akustični zaslon. To pomeni, da zaslon telefona vibrira in tako ustvarja zvok. Ta tehnologija deluje presenetljivo dobro, celo takrat, ko je okolica uporabnika precej glasna. Žal pa ta nova tehnologija pomeni tudi, da P30 Pro ne ponuja stereo zvočnika.

Zadnja stran skriva štiri fotoaparate. Leva kolona tri 20MP, 40MP in 8MP, desna pa ToF kamero ter dvobarvno LED bliskavico. 20MP fotoaparat, ki je na vrhu, je f/2.2 ultra širok (16mm), nato sledi 40MP f/1.6 z optičnim stabilizatorjem slike (OIS) in RYYB barvnim filtrom, tretji pa je 8MP 135mm f/3.4, ki prinaša periskopsko sestavo leč in hkrati ponuja tudi optično stabilizacijo slike. ToF fotoaparat pa skrbi za večjo natančnost barv in zaznavanje globine.

Če se je opis izgleda P30 Pro začel s podobnostjo z Mate 20 Pro, pa ga tudi zaključimo tako. Tako kot Mate 20 Pro ima tudi P30 Pro na zgornji strani mikrofon ter IR senzor, leva stran je prazna, na desni je gumb za uravnavanje glasnosti ter atraktiven rdeč gumb, ki je namenjen zaklepanju/odklepanju ter prižiganju/ugašanju. Spodnja stran skriva podajalnik za SIM kartico, ki je hibridna Dual-SIM, saj je eno SIM kartico možno nadomestiti s Huawei Nano Memory (NM) spominsko kartico. Na voljo pa je še USB-C vhod. Za razliko od Mate 20 Pro, kjer je na voljo stereo zvočnik, se je Huawei tukaj odločil za en večji zvočnik, ki je na spodnji strani in ne v USB-C vhodu.

P20 linija je že bila odporna na vodo, saj je imela IP67, ki zagotavlja, da telefon 30 minut zdrži do 1m pod vodo, P30 Pro pa ima zdaj IP68, tako kot Mate 20 Pro, ki zagotavlja odpornost na vodo do 2 m pod vodo v časovnem oknu 30 minut.

Preden se dotaknemo funkcionalnosti, še nekaj drugih podrobnosti telefona Huawei P30 Pro. Telefon meri 158 x 73.4 x 8.41 mm, njegova teža pa je 192g. V škatli telefona so priložene USB-C slušalke, USB-C to USB kabel s podporo za hitro polnjenje, hitri 40W polnilec, ki telefon do 70% napolni v pol ure ter prozorna plastična zaščita za telefon. Ta je še posebej dobrodošla, saj je v primeru njene uporabe izboklina fotoaparata na zadnji strani poravnana.

Android 9.0 Pie z EMUI 9.1 preobleko poganja 7nm HiSilicon Kirin 980 procesor z osmimi jedri. EMUI 9.1 prinaša nov EROFS sistem shranjevanja podatkov, ki v primerjavi z različico 9.0 omogoča 3x hitrejše naključno branje, 10% hitrejši zagon aplikacij, hkrati pa za 20% zmanjšuje porabo prostora s strani sistemskih datotek. Drugi dve novosti, ki jih je Huawei vključil v to različico, pa sta, podpora za GPU Turbo 2.0 ter izboljšan Huawei Share, ki zdaj omogoča deljenje datotek z računalnikom in brezžično tiskanje.

Ostale funkcionalnosti EMUI 9 preobleke poznamo že iz zadnje generacije linije Mate. Huawei vse nameščene programe prikazuje na domačem zaslonu in ne ponuja ločene mape s programi. Tako je vse na prvi strani, kar nekoliko bolj sledi iOS izgledu. Nekaterim je to všeč, drugi pa imajo raje App Drawer, ki ga Android prinaša v svoji “čisti” različici. Huawei pa žal ne ponuja uporabniku možnosti, da bi izbiral med tema dvema načinoma. Na domačem zaslonu je možno ikone dodajati v mape za boljšo preglednost in razvrščanje, prav tako so na voljo tudi raznorazni pripomočki (widget). Pri Huaweiju je domači zaslon torej mešanica tistega pravega domačega zaslona, ki ima pripomočke in bližnjice ter celotnega nabora aplikacij nameščenih na telefon.

Zgornja vrstica je deljena na levo in desno stran zaradi kapljičnega izreza, a je v nastavitvah možno zaslon nekoliko zmanjšati, tako da izrez ni viden. EMIU uporabniku omogoča še številne druge prilagoditve, med drugim tudi temperaturo barve in barvni način. Optimizator (Prej znan kot Upravitelj telefona) skrbi za optimalno delovanje, saj s klikom na »Optimiziraj« poskrbi za samodejno optimizacijo, hkrati pa s funkcijami Čiščenje, Podatkovni promet, Blokiraj, Baterija, Dropzone in Pregled virusov uporabnik lahko samodejno zažene le določeno funkcionalnost.

Prednaloženih aplikacij je na P30 Pro precej, od tistih klasičnih, kot sta predvajalnika glasbe in videa, pa do aplikacije Zdravje, Varnostno kopiranje, kloniranje telefona in Pametni upravljalnik, ki telefon z uporabo IR porta pretvori v daljinski upravljalnik.

Fotoaparat na katerega pri Huaweiju precej stavijo, je bil omenjen že na začetku. Tukaj pa je še nekaj drugih podrobnosti. Glavni fotoaparat pri P30 Pro je 40MP SuperSensing, ki je sicer z enako ločljivostjo in 27 mm lečo kot jo ima Mate 20 Pro, a gre za povsem novo tipalo, ki ga je Sony izdelal za Huawei. Namesto RGGB filtra ima ta RYYB filter, kjer so zelene pike zamenjale rumene, saj po besedah Huaweija te omogočajo do 40% večji zajem svetlobe, kar omogoča boljšo fotografijo v slabših svetlobnih pogojih. Drugi dve razliki pa sta, da ima ta fotoaparat zdaj optični stabilizator slike (OIS), f/1.6 zaslonko.

1x zoom

FoT (time of flight) je nov fotoaparat in služi hitrejšemu ostrenju ter zagotavljanju boljše natančnosti pri globini, kar je predvsem zelo koristno pri bokeh načinu fotografiranja.

Širokokotni 20MP f/2.2 16mm fotoaparat že poznamo, saj gre za enakega kot ga ima Mate 20 Pro, so pa pri Huaweiju izboljšali nočni način, ki s tem fotoaparatom da nekoliko boljše rezultate.

Najbolj zanimiv fotoaparat prihaja na koncu, in to je 8MP telefoto s periskopsko zasnovo leč. Huawei pri tem fotoaparatu ni dodal zgolj periskopa, ampak je nadgradil tudi samo tipalo. Mate 20 Pro ima 1.0µm veliko piko, P30 Pro pa 1.22µm. Periskop, ki v tem primeru ne uporablja ogledala, omogoča 5x optični zoom. Hibridni zoom, ki naj bi prav tako zagotavljal sliko brez izgube kakovosti in je kombinacija optičnega in digitalnega, pa je 10x.

Aplikacija za fotografiranje je preprosta za uporabo, hkrati pa v Pro načinu omogoča številne nastavitve. Zelo dobrodošlo je to, da je Huawei v stransko vrstico poleg nastavitev dodal gumb za hiter vklop in izklop pomoči umetne inteligence (AI), ki sicer zna prepoznati 1.500 različnih scen in temu prilagoditi nastavitve fotografiranja. Zoomiranje je zelo preprosto, ali s potegom po vrstici na dnu zaslona, ali pa z razširjanje oz. približevanjem dveh prstov na zaslonu. Tretji način pa je hitro prehajanje med 1x, 5x, 10x in 0.6x zoomom. To uporabnik stori tako, da klikne na kvadratek, ki se nahaja na sredini spodnje stranice.

50x zoom

Vrstica, ki omogoča prehajanje med različnimi načini med drugim skriva portretni način, nočni način in snemanje videa. Tipka Več pa nato omogoča še vrsto drugih možnosti od 3D panorame do počasnega snemanja videa in super makro načina. Snemanje videa je možno v 4K ločljivosti s 30 slikami na sekundo v načinu kodiranja h.264 in h.265, žal pa 4K videa ni možno snemati s 60 slikami na sekundo. Super počasni video z 960 slikami na sekundo je možen v 720p načinu, prav tako video z 240 slikami na sekundo. V Full HD 1080p pa je možno snemati s 120 slikami na sekundo.

Na področju povezljivosti je Huawei P30 Pro ponuja praktično vse kar uporabnik potrebuje. LTE povezava je LTE-A Cat21 s hitrostjo do 1400/200 Mbps. Na voljo so Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, dvofrekvenčni A-GPS, GLONASS in Galileo ter seveda NFC. Baterija je Li-Po 4.200 mAh in omogoča hitro polnjenje s 40W, brezžično Qi polnjenje pa s 15W. Tako kot Mate 20 Pro ima tudi P30 Pro povratno brezžično polnjenje, kar omogoča brezžično polnjenje drugih naprav.

Za zaključek
Huawei je pri P30 Pro v primerjavi s P20 Pro naredil precejšen korak naprej, tako na področju fotografije kot vzdržljivosti baterije in hitrosti delovanja. Inovaciji kot sta akustični zaslon in fotoaparat s periskopsko zasnovo leč pa telefon delata še bolj zanimivi. Žal snemanje videa v 4K s 60 slikami na sekundo ni možno. Ta je npr. na voljo pri telefonu Samsung Galaxy S10 in S10+, z 240 slikami na sekundo pa lahko snemaš v Full HD 1080p in ne zgolj HD 720p. Prav tako bo marsikdo pogrešal 3.5mm vhod za slušalke in stereo zvočnik. Oboje je npr. ohranil Samsung pri svoji najnovejši liniji S10. Morda nekoliko večji problem pa je Huaweijeva NM spominska kartica, ki so jo predstavili pri Mate 20 liniji, a ker jo uporablja zgolj Huawei, je precej manj razširjena kot microSD. Huawei P30 Pro je tako izjemno napreden telefon, ki bo več kot zadostil potrebe tudi bolj zahtevnih uporabnikov. A ker so telefoni najvišjega razreda vseh proizvajalcev zelo skupaj, pridejo do izraza preference posameznika, od izgleda in barve do specifičnih funkcij, ki nato pretehtajo.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: