Huawei uporabniki ostajajo brez Googlovih storitev, aplikacij (Gmail, Play Store …) in posodobitev Androida, saj je bil Google primoran preklicati sodelovanje | UPORABNA STRAN

Huawei uporabniki ostajajo brez Googlovih storitev, aplikacij (Gmail, Play Store …) in posodobitev Androida, saj je bil Google primoran preklicati sodelovanje

Huawei je včeraj, 19.5.2019 ostal brez licence za Android, saj je Google s to kitajsko družbo moral prekiniti sodelovanje. Prvi je o tem poročal Reuters, za Huawei in uporabnike naprav Huawei pa to ne pomeni prav nič dobrega.

 

 

Novica, ki jo je lansiral Reuter, je bila pravzaprav pravi šok in dokler je z besedami »We are complying with the order and reviewing the implications.« ni potrdil še Google, je marsikdo verjel, da gre zgolj za slabo šalo. Zahteva za prekinitev sodelovanja in odvzem Android licence izvira iz “Entity List”, po podatkih Reurtersa gre za seznam US Commerce Departmenta na katerega so v ZDA uvrstili podjetja, ki ne morejo kupovati tehnoloških izdelkov ameriških podjetij brez privolitve vlade. Huawei je bil na ta seznam uvrščen prejšnji teden.

Kaj za Huawei pomeni blokada dostopa?
Glede na to, da same podrobnosti omejitev, ki jih bo takšna blokada prinesla, še niso povsem znane, je možna zgolj groba ocena. Huawei bo še naprej lahko uporabljal Android, a le nelicenčno različico, to pomeni Android Open Source Project (AOSP). Huawei in posledično tudi uporabniki bodo tako ostali brez Googlovih storitev in aplikacij, med katerimi so Gmail, Zemljevid, Play Store trgovina, YouTube, Chrome brskalnik … Prav tako bo Huawei ostal brez posodobitev operacijskega sistema Android npr. Android Q. Varnostne posodobitve čez čas sicer postanejo del AOSP, a so naprave precej dalj časa ranljive, kot bi bile sicer. Ker podrobnosti »izklopa« niso znane, je tako težko napovedati, kako bo to vplivalo na obstoječe uporabnike. Posodobitve aplikacij prek Play Store trgovine naj bi vseeno dobivali, je poročal Engadget. Google je v izjavi zapisal tudi: “For users of our services, Google Play and the security protections from Google Play Protect will continue to function on existing Huawei devices.”

Precej bolj pa zna to vplivati na prihajajoče Huawei telefone in na samo prodajo. Android brez Googlovih aplikacij in posodobitev je za kupce praktično nezanimiv. Huawei je po podatkih analitične družbe IDC v Q1 2019 namreč odpremil 59.1 milijonov telefonov, kar ga je uvrstilo na drugo mesto, takoj za Samsung, ki je prav tako kot Huawei pridobil globalni tržni delež, predvsem na račun precejšnjega padca Appla. Googlova blokada pa bi se znala precej poznati na Huaweijevi prodaji.

Kako bodo vse skupaj občutili uporabniki Huaweija?
Odgovor na to vprašanje še ni znan. Najverjetneje bo več znanega tekom dneva. Huawei se je na takšen scenarij kot kaže pripravljal, saj je pred časom v javnost prišla informacija, da razvijajo lasten operacijski sistem, ki bi lahko nadomestil Android. Do takšne rešitve bi bili najverjetneje bolj dovzetni uporabniki na Kitajskem, kjer tako ali tako ne morejo dostopati do Googlovih storitev, v Evropi pa ne najbolj, saj Googlove storitve neločljivo povezujemo z Androidom.

Googlova blokada Huaweijevega dostopa do njihovih storitev bo na trgu mobilne telefonije povzročila cunami. Kakšne bodo posledice, pa bo odvisno predvsem od dolžine trajanja blokade ter njenega obsega.

Sorodni članki

1 komentar

  1. […] Huawei uporabniki ostajajo brez Googlovih storitev, aplikacij (Gmail, Play Store …) in posodobitev… (0) Huawei je včeraj, 19.5.2019 ostal brez licence za Android, saj je Google s to kitajsko […]

Komentiraj

Anti-Spam: