Kaj Googlova blokada pomeni za uporabnike Huawei in Honor telefonov? Trenutni uporabniki so lahko mirni, saj bodo Googlove storitve delovale še naprej, so pojasnili pri Huawei Slovenija | UPORABNA STRAN

Kaj Googlova blokada pomeni za uporabnike Huawei in Honor telefonov? Trenutni uporabniki so lahko mirni, saj bodo Googlove storitve delovale še naprej, so pojasnili pri Huawei Slovenija

Google je moral včeraj, 19.5.2019 zaradi zaostritve ameriške trgovinske zakonodaje prekiniti poslovanje s kitajsko družbo Huawei. Kot kažejo trenutne informacije prekinitev sodelovanja na obstoječe Huaweijeve uporabnike ne bo imela tako velikega vpliva kot je sprva kazalo.

Delovalo bo vse, ne bo pa posodobitev Androida
Obstoječi uporabniki mobilnih telefonov in drugih naprav znamke Huawei in Honor so lahko mirni, saj bo po zagotovilih Googla uporabnikom še vedno omogočen dostop do storitev kot sta Google Play trgovina in Google Play Protect, ki skrbi za varnost telefona. To pomeni, da bodo obstoječi uporabniki in tisti, ki bodo kupili Huawei in Honor naprave, ki so že v prodaji, še vedno lahko uporabljali Googlove storitve ter nalagali aplikacije iz Google Play trgovine.

Žal pa prenehanje sodelovanja pomeni, da Huawei ostaja brez dostopa do novih posodobitev Androida, saj bo imel dostop le do odprtokodne različice Android Open Source Project (AOSP). To pomeni, da bodo uporabniki ostali na različici Androida, ki jo trenutno uporabljajo, hkrati pa bodo ostali tudi brez varnostnih popravkov. Seveda to ne pomeni, da telefon ne bo dobival drugih popravkov, ki so vezani na Huaweijevo EMUI preobleko. Varnostni popravki sicer čez čas pridejo tudi v AOSP, a dokler varnostna grožnja ni zakrpana, je telefon ranljiv.

Izjava Huawei Slovenija:

Huawei je prispeval ogromno k razvoju in rasti operacijskega sistema Android po celem svetu. Kot eden ključnih globalnih partnerjev Androida smo tesno sodelovali z njihovo odprtokodno platformo za razvoj ekosistema, ki je koristil tako uporabnikom kot industriji.

Huawei bo še naprej zagotavljal varnostne posodobitve in poprodajne storitve za vse obstoječe pametne mobilne telefone in tablične računalnike Huawei in Honor, kar pomeni vse izdelke, ki so bili že prodani in vse izdelke, ki so še vedno na zalogi.

Nadaljevali bomo z razvojem varnega in trajnostnega ekosistema programske opreme, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo za uporabnike po celem svetu.

Kaj pa to pomeni za prihodnje modele Huawei in Honor naprav?
Glede na trenutno znane informacije pa Googlov odvzem Android licence Huaweiju pomeni, da poleg že omenjenega nepridobivanja varnostnih posodobitev in nadgradenj npr. na Android Q, pomeni tudi, da uporabniki Huaweija ostajajo brez dostopa do Googlovih storitev, Google Play Store trgovine in aplikacij kot so Gmail, Zemljevid, YouTube. Na Kitajskem so Android uporabniki že tako ali tako brez dostopa do Googla, zato tam ne bo ravno velikih sprememb. V Evropi pa so Googlove storitve za uporabnike ključen del Androida in bo to precej neugodno vplivalo na prodajo. Huawei je imel v Q1 2019 po podatkih analitične družbe IDC drugi največji tržni delež na trgu pametnih mobilnih telefonov, takoj za Samsungom. Podrobnosti glede prihajajočih Huawei naprav, ki slonijo na operacijskem sistemu Android se bodo najverjetneje razjasnile v prihajajočih dneh, saj negotovost vsekakor ne bo dobra za nadaljnjo prodajo.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: