Zakaj RTV Slovenija ne prenaša kolesarske dirke Giro d’Italia 2019 v živo? Razlog je seveda v pravicah za retransmisijo | UPORABNA STRAN

Zakaj RTV Slovenija ne prenaša kolesarske dirke Giro d’Italia 2019 v živo? Razlog je seveda v pravicah za retransmisijo

Dirke Giro d’Italia 2019 se ta teden končuje, a marsikdo si je v preteklih dveh tednih postavil vprašanje, zakaj RTV Slovenija dirke ne prenaša, čeprav se Primož Rogljič velja za enega izmed favoritov za zmago in bi bila gledanost zato precej visoka.

 

 

Kdo ima pravice za prenos dirke Giro d’Italia?
Pravice za prenos dirke Giro d’Italia v Evropi si je leta 2017 zagotovil Eurosport. Eurosport je do leta 2020 pridobil pravice v Evropi brez Francije, v Italiji pa nima ekskluzivnih pravic za prenos dirke. Spletna stran Gira razkriva še nekaj drugih podrobnosti. V Italiji ima pravice za prenos tudi RAI, ki prenos izvaja na programih RAI Sport+ HD in RAI 2. V Franciji in francoskih prekomorskih ozemljih ima ekskluzivne pravice za prenos La Chaîne L’Équipe. Na Madžarskem dirko prenaša državna MVTA, v Švicarskem Ticinu RSI, EITB v Baskiji, S4C v Walesu in RTL v Luxemburgu. Pravice za prikaz najbolj zanimivih dnevnih posnetkov imata še NOS na Nizozemskem in VTM Medialaan v Belgiji. Generalno gledano ima torej ekskluzivno pravico za prenos dirke v Evropi Eurosport.

Poskusili so, a niso mogli dobiti pravic
RTV Slovenija bi dovoljenje za retransmisijo moral dobiti od družbe Discovery, Inc., ki ima v lasti Eurosport. Gregor Peternel, odgovorni urednik Športnega programa na TV Slovenija je o pridobivanju pravic za rtvslo.si povedal: »Ko smo konec prejšnjega leta dobili prvi namig, da naj bi Primož Roglič nastopil na Giru 2019, smo takoj vstopili v kontakt z lastnikom televizijskih pravic za Slovenijo. Te si je namreč že pred leti zagotovil z večletno pogodbo. Odgovor je bil jasen, pravic za Slovenijo niso bili pripravljeni prodati za nobeno ceno. Podoben interes so imele tudi nekatere tuje televizije, ki so želele odkupiti pravice za prenose v svojih državah, pa je bila njihova izkušnja enaka.«

Eurosport se je s pogodbo leta 2017 sicer zavezal, da bo vsako etapo v živo prenašal najmanj 4 ure. Prenos je na voljo v HD tehniki, ne pa tudi npr. v 4K.

Bo pa RTV Slovenija prenašal Tour de France
Letošnji Tour de France, ki bo potekal med 6. in 28.7.2019, si bomo lahko ogledali na RTV Slovenija. Eurosport ima prav tako ekskluzivne pravice za prenos tekme na 38-ih evropskih trgih, a ker med njimi ni Slovenije, lahko prenos zagotavlja RTV Slovenija. Eurosport je pravice sicer pridobil leta 2017 in jih ima do leta 2023. RTV Slovenija obljublja, da bodo prenos Toura nadgradili s spremljevalnim programom. Prav tako pa bodo med 19. in 23.6.2019 prenašali 26. Dirko po Sloveniji.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: