Finance (Finance.si) so ukinile sistem petih brezplačnih člankov, vedno več vsebine bo tudi zaklenjene in na voljo zgolj naročnikom | UPORABNA STRAN

Finance (Finance.si) so ukinile sistem petih brezplačnih člankov, vedno več vsebine bo tudi zaklenjene in na voljo zgolj naročnikom

Časnik Finance je na svojem portalu finance.si s 1.6.2019 uvedel nekaj sprememb za brezplačne uporabnike, ki so do zdaj vsak mesec lahko brezplačno prebrali 5 člankov, ki so bili sicer na voljo zgolj naročnikom in so bili del t.i. metered paywalla. Tega je zdaj konec.

 

 

Kakšna je torej sprememba?
Pred petimi leti, ko so na Financah uvedli t.i. metered paywall, so brezplačnim uporabnikom ponudili 7 brezplačnih člankov mesečno, z leti so številko zmanjšali na 5. S 1.6.2019 pa so metered paywall ukinili. To pomeni, da je vsebina, ki je bila do zdaj “zaklenjena” za tem plačljivim zidom, postala brezplačna za vse registrirane uporabnike. Vsebina, ki je bila do zdaj na voljo zgolj plačljivim uporabnikom in je za t.i. hard paywallom, pa še naprej ostaja nedostopna brezplačnim uporabnikom.

Pri Financah so še izpostavili, da bo brezplačnih vsebin na portalu vedno manj, tistih, ki so “skrite” za hard paywallom in so na voljo zgolj naročnikom, pa več. Nekako je moč razumeti, da bodo sčasoma brezplačno dostopne vsebine le npr. tiste, ki so pravzaprav kopije STA objav. Trenutno imajo sicer 10.550 naročnikov, od tega je 54% naročnikov zgolj naročnikov na digitalni dostop (mesečna naročnina je 30€), 70% naročnikov tiskanih izdaj pa uporablja tudi digitalni dostop. Hkrati so se pohvalili, da so takšno številko naročnikov nazadnje imeli avgusta 2012, seveda pa je takrat bilo digitalnih naročnikov le 2.5%.

Digitalni svet je drugačen od tiskanega. Tiskane Finance so ob ponedeljkih dolge le par strani, na spletu pa uporabniki želimo aktualnost in predvsem več kvalitetne vsebine. Prvo se sicer delno da pokriti s članki STA-ja, a te so objavili tudi drugi portali, zato je treba ustvarjati vsebino, ki je drugi nimajo. To je tisto kar bralca pritegne da se vrača in posledično tudi plača naročnino. Kako se bo Financam izšlo s t.i. trdim plačilnim zidom, pa bo pokazal čas.

Vir.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: