Maribor bo gostil enega izmed superračunalniških centrov Evropske unije (EuroHPC), superračunalniku po ime VEGA | UPORABNA STRAN

Maribor bo gostil enega izmed superračunalniških centrov Evropske unije (EuroHPC), superračunalniku po ime VEGA

Maribor bo gostil enega izmed osmih superračunalniških centrov Evropske unije (EuroHPC), so sporočili iz javnega zavoda Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (Arnes). Ostale lokacije pa bodo v Bolgariji (Sofija), na Češkem (Ostrava) in Finskem (Kajaani), v Italiji (Bologna), Luksemburgu (Bissen), na Portugalskem (Minho) in v Španiji (Barcelona).

 

 

EuroHPC, skupno podjetje za evropsko visokozmogljivostno računalništvo, ki ga je predlagala Evropska komisija, je bilo ustanovljeno novembra 2018 s ciljem, da se v EU zagotovi vrhunsko infrastrukturo za superračunalništvo do konca leta 2020.

EU nima superračunalnika med Top 10
Evropa porabi 29% superračunalniških (HPC) zmogljivosti na svetu, a sama zagotovi le okoli 5% resursov. Hkrati Evropska unija nima niti enega superračunalnika med Top 10, kar pomeni, da je v veliki meri odvisna od neevropskih držav. To želijo s projektom vrednim 1 milijardo € spremeniti. Trije centri bodo gostili predhodnike eksaravenskih računalnikov, ki lahko izvedejo več kot 150 petaflopsov ali 150 milijonov milijard izračunov na sekundo. Ti bodo med najzmogljivejšimi petimi na svetu, in pet petaravenskih računalnikov, ki lahko izvedejo najmanj štiri petaflopse ali štiri milijone milijard operacij na sekundo.

Superračunalnik VEGA
Slovenski superračunalnik VEGA, ki bo ime dobil po matematiku Juriju Vegi, bo imel okoli 5 petaflopov računske moči, kar pomeni, da bi bil v tem trenutku na svetovni lestvici najzmogljivejših superračunalnikov umeščen okoli 35. mesta. To bo seveda tudi najmočnejši superračunalnik v Sloveniji.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: