Na Kongresnem trgu v Ljubljani se danes, 19.6.2019 ob 12.15 začenja 26. kolesarska dirka Po Sloveniji (Tour of Slovenia 2019) | UPORABNA STRAN

Na Kongresnem trgu v Ljubljani se danes, 19.6.2019 ob 12.15 začenja 26. kolesarska dirka Po Sloveniji (Tour of Slovenia 2019)

Kongresni trg v Ljubljani bo danes, 19.6.2019 gostil začetek dirke Po Sloveniji s sporočilom Fight for Green (Boj za zeleno). Štart dirke bo ob 12.15, a samo dogajanje se bo začelo že ob 10.50 z napovedjo ekip.

 

 

Za slavnostni začetek dirke bo poskrbela sopranistka Talite Sofije Komelj z državno himno, celotna prireditev pa bo potekala ob spremljavi glasbene skupine StrojMachine na inštrumentih, izdelanih iz odvrženih predmetov. StrojMachine sicer že tradicionalno bodrijo tekače Ljubljanskega maratona.

5 etap, 19 ekip in 129 kolesarjev, 808 kilometrov
Z ljubljanskega Kongresnega trga bo danes štartalo 129 kolesarjev iz 19-ih ekip. 5 ekip pa sodi v svetovno serijo UCI World Tour: BORA – hansgrohe (Nemčija), Mitchelton – Scott (Avstralija), Bahrain – Merida (Bahrajn), Team Dimension Data for Qhubeka (Južnoafriška republika) in UAE Team Emirates (ZAE). Letošnja dirka glede na lanskoletno sodi v višjo kategorijo UCI HC (Hors Class), zato je zanimanje zanjo še toliko večje. Sama dirka bo potekala 5 dni, kolesarji pa bodo prevozili 808 kilometrov. Sama trasa bo najprej peljala od Ljubljane do Rogaške Slatine, nato od Maribora do Celja, potem od Žalca do Idrije, nato od Nove Gorice do Ajdovščine ter na koncu od Trebnjega do Novega mesta, kjer bo 23.6.2019 popoldan, na prenovljenem novomeškem Glavnem trgu, tudi zaključek dirke.

Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana je o gostovanju dirke Po Sloveniji v Ljubljani povedala: »Turizem Ljubljana in Mestna občina Ljubljana smo potencial kolesarske dirke Po Sloveniji prepoznali že na samem začetku in veseli smo, da se je razvila v vrhunski športni dogodek, ki na slovenske ceste pritegne najbolj zveneča imena svetovnega kolesarstva. Letošnji štart v samem mestnem jedru ob spremljavi StrojMachine in s prenosom na TV Eurosport 1 bo poskrbel za še večjo izpostavljenost Ljubljane kot (turistične) destinacije, ki diha s športnimi dogodki in spodbuja kolesarjenje kot okolju in telesu prijazno obliko mobilnosti.«

Ker bo prenos dirke 10 ur v živo potekal tudi na programu Eurosport 1, je to odlična priložnost za predstavitev Slovenije in posameznih destinacij. Turizem Ljubljana je tako pripravil opise znamenitosti, ki jih bo možno videti – poleg Kongresnega trga in nabrežij Ljubljanice še Ljubljanski grad, Zmajski most, Tivoli in Rožnik, komentator pa bo omenil tudi kulturno dogajanje v mestu, gastronomijo in zavezo trajnostnemu razvoju.

Foto: Vid Ponikvar – Sportida

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: