T-2 je danes, 5.7.2019 presegel 10.000 uporabnikov priključenih na lastno optično FTTH GPON omrežje | UPORABNA STRAN

T-2 je danes, 5.7.2019 presegel 10.000 uporabnikov priključenih na lastno optično FTTH GPON omrežje

T-2, ki po AKOS-ovih podatkih že leta drži najvišji delež ponudnikov optike do doma glede na število priključkov, je danes, 5.7.2019 naznanil, da je presegel 10.000 uporabnikov priključenih na lastno FTTH GPON omrežje.

 

 

V Sloveniji imamo po podatkih AKOS-a za Q4 2018 27% penetracijo optičnega omrežja, na katerem ima T-2 41.3% trži delež. Večina T-2 omrežja je FTTH point-to-point oz. FTTH P2P, kar pomeni, da je optično vlakno od uporabnika pripeljano do centrale. FTTH GPON, pa so pri T-2 začeli uvajati kasneje. GPON (Gigabit-capable Passive Optical Networks) optično omrežje pa je narejeno tako, da iz centrale prihaja eno optično vlakno, ki se nato na delilniku razdeli. Navadno na 32 optičnih vlaken, lahko tudi na 64 ali 128, ki so nato pripeljana do končnih uporabnikov. GPON tehnologija je v zadnjem času vedno bolj priljubljena, predvsem zaradi nižjih stroškov izgradnje omrežja. Hkrati pa je uporabniku še vedno zagotovljena izjemno visoka hitrost prenosa. FTTH GPON omrežje zagotavlja download hitrost do 2.488 Gbps in do 1.244 Gbps upload hitrost, ki se nato deli na štivilo uporabnikov, ki so priklopljeni na delilnik. T-2 sicer veliko večino svojega GPON omrežja gradi po “P2P načelu”, tako da je optično vlakno pripeljano od uporabnika do centrale in je delilnik nameščen v centrali. To pomeni, da jim v primeru povečanih prenosnih potreb ne bo treba nič kopati, le opremo v centrali in pri uporabniku zamenjajo.

Pri T-2 so pojasnili še: »Tehnični prehod s FTTH point-to-point tehničnega načina izvajanja priključkov na tehnično rešitev GPON T-2 je zagotovo ena večjih tehnoloških sprememb družbe T-2 v zadnjih desetih letih. Tehnični sektor T-2 pa se sicer že »spogleduje« s PON tehnologijami in rešitvami naslednje generacije z 10 in več Gbps prenosa.«

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: