Digitalna televizija-DVB-T-nekaj nasvetov, da ne boste v letu 2011 ostali brez slike na televiziji | UPORABNA STRAN

Digitalna televizija-DVB-T-nekaj nasvetov, da ne boste v letu 2011 ostali brez slike na televiziji

Digitalna televizija se v Evropi pospešeno uvaja, v skupino digitalne televizije sodijo različni načini prenosa. Tako sem sodijo kratice, DVB-T (Digital Video Broadcasting — Terrestrial), ki smo jo pri nas poimenovali prizemna digitalna televizija, DVB-S (Digital Video Broadcasting — Satellite)/Satelitska in DVB-H (Digital Video Broadcasting — Hendheld)/Mobilna. Posledično pa sem lahko sodijo tudi IPTV, P2P stream in ostali spletni prenosi videa.
Tako bo najkasneje do začetka leta 2011 ugasnjeno analogno oddajanje in uvedeno zgolj digitalno, v prehodnem obdobju pa bo delovalo hibridno tako analogno kot digitalno. Spisek predvidenih izklopov posameznih oddajnikov je na voljo tukaj.

Primer DVB-T sprejemnika.

Kdo mora poskrbeti za nov televizor ali DVB-T sprejemnik?
Vsi, ki svoj televizijski signal sprejemajo preko klasične televizijske antene, tako tiste v hiši kot na strehi bodo morali izbrati eno od opcij. Tako imajo na voljo nakup DVB-T sprejemnika, nakup novega televizorja, ki podpira DVB-T sprejem, menjava druge opreme (npr. antene) ni potrebna. Lahko pa za dobavitelja signala izberejo enega od IPTV ponudnikov (Siol, T-2, Tuštelekom, Amis) ali pa katerega od kabelskih (npr. Telemach).

Na kaj je potrebno paziti pri nakupu novega televizijskega prejemnika ali DVB-T sprejemnika?
Osnovni so trije podatki. Pomembno je, da aparat podpira DVB-T, kodiranje slike po standardu MPEG-4 (H.264) ter kodiranje zvoka po standardu MPEG-4 (AAC). Te karakteristike so potrebne, ker se je Slovenija odločila za nekoliko naprednejši standardih (MPEG-4) in ne MPEG-2, ko v večjem delu Evrope.
Poleg zgoraj omenjenih je pametno preveriti tudi EPG (elektronski programski vodič). Ta velikokrat ne podpira slovenskih znakov (č, ž in š).
Na nekaterih televizorjih je prilepljena tudi nalepka Digi TV, pri katerih se garantira, da podpirajo vse zgoraj navedene lastnosti. Niso pa to vsi, ki to podpirajo, saj se nekateri prizvajalci/dobavitelji niso odločili za to.

Glede na to, da je prihodnost v HD tehniki ni slabo, če pri nakupu upoštevate tudi to, da ne boste kasneje prikrajšani za to. Tako ima televizijski ali DVB-T sprejemnik oznako HD ali Full HD, na zadnji strani pa ima možnost priklopa HDMI kabla.

MUX-A na dan 3.8.2010 (Klikni na sliko za povečavo.)

Katere programe že lahko vidim v digitalni tehniki?
V Sloveniji so trenutno podeljene frekvence za dva multipleksa:
Multipleks A (Mux A), katerega upravljalec je RTV Slovenija ima trenutno (9.8.2010) v vseh regijah naslednje programe: TV Slovenija 1, TV Slovenija 2, TV Slovenija 3, POP TV, Kanal A, TV 3 ter TV Pika. Na delu ZAHOD pa še TV-Koper /Capodistria ter TV Primorka. CENTER ima še Vaš kanal, VZHOD pa TV SLO Maribor in RTS.
Multipleks B (Mux B), pa je drugi multipleks s katerim upravlja družba Norking. V njem sta trenutno (9.8.2010) na voljo Pink TV (trenutno Testni stream) in TV3.

MUX-B na dan 14.7.2010 (Klikni na sliko za povečavo.)

Kako pa je s HD televizijskimi programi in njihovim sprejemom?
Trenutno je edini televizijski program, ki oddaja v HD tehniki je TV SLO HD, ki oddaja z oddajnika na Šancah (Ljubljanski grad) na kanalu 26. Tako je pokrita Ljubljana za okolico.

Kako pa je z lokalnimi programi in vsemi ostalimi?
Trenutno ima dovoljenje za predvajanje v digitalni tehniki še Šport TV 2 in i-TV po celi Sloveniji. APEK pa je objavil tudi razpise za lokalne televizijske kanale, ki jih je zaradi neprijavljanja moral ponoviti.

Še kakšno podrobnost pa si lahko preberete tukaj dvb-t.apek.si/.

Sorodni članki

1 komentar

  1. […] komercialni športni program. Šport TV 2 je DVB-T licenco namreč že imel, pridobil jo je na prvem DVB-T razpisu. Zakaj je ni izkoristil pa bo najverjetneje ostala […]

Komentiraj

Anti-Spam: