Naprava, ki plastiko spreminja v olje bi lahko rešila plastično onesnaženje Zemlje-video | UPORABNA STRAN

Naprava, ki plastiko spreminja v olje bi lahko rešila plastično onesnaženje Zemlje-video

Plastika je sedaj že vsepovsod, skoraj vsaka stvar je zavita vanjo, poraba pijač pakiranih v plastenkah iz leta v leto narašča, posledično pa narašča tudi količina odložene plastike. Pri nas sicer tako hudih problemov kot npr. Na Kitajskem nimamo ampak problem z odlaganjem in recikliranjem je pereč v vsaki državi. Na Japonskem je Akinori Ito iz podjetja Blest je napravo za pridobivanje naftnega derivata (olje) iz plastike razvil že kar nekaj let nazaj. Sedaj pa jo že ponujajo kot izdelek. Olje se nato lahko koristi za izdelavo bencina, dizla, kerozina ali pa plina, kot nepredelanega pa tudi za kuhanja ali pa za agregat.

Tako je iz 1kg plastike moč narediti 1l olja, brez izpusta CO2 med samim postopkom. Pri sežiganju plastike, ki se večinoma uporablja, pa je kot stranski produkt tudi CO2. Za pretvorbo omenjene količine pa se porabi cca 1KW električne energije.

Naprava je zmožna »uporabljati polistiren in polipropilen (številke 2-4) ne pa PET 1, ki se uporablja za plastenke. Rezultat segrevanja je plin, ki se nato utekočini.

Trenutno so jih postavili 60 na Japonskem, saj je cena najmanjše izvedbe kar 9.500$ (prikazana v videu spodaj). Več podatkov je na voljo tukaj, ogledate pa si lahko tudi video predstavitev.
[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=R-Lg_kvLaAM’]

Sorodni članki

1 komentar

  1. Ta naprava ima veliko širšo odprtino kot naši smetnjaki za plastiko. Že to je pohvale vredno. Kdaj bodo naši smetnjaki prilagojeni uporabi?

Komentiraj

Anti-Spam: