Pogledi Slovenije-9.9.2010-pokojninska reforma in problemi ki z njo prihajajo | UPORABNA STRAN

Pogledi Slovenije-9.9.2010-pokojninska reforma in problemi ki z njo prihajajo

Pogledi Slovenije z Urošem Slakom je v svoji drugi oddaji, ki je bila predvajana 9.9.2010, obravnavala prihajajočo pokojninsko reformo.
Zanimivost se je začela že na začetku saj Dušana Semoliča zaradi »zadržanosti« ni bilo v oddajo, a so možen odgovor podali že v oddaji. Po besedah Slaka bi razlog lahko tičal ravno v tem, da se ni želel soočiti z dejstvom, da je bil ravno on eden od krivcev za zniževanje pokojnin, saj naj bi se tako dogovorili s pokojninsko reformo leta 1999.

To kdo je kriv je tako ali tako irelevantno, pomembno je dejstvo, da se prebivalstvo stara, mladega prebivalstva je manj, posledično pa se zmanjšuje tudi delovno aktivno prebivalstvo. Tako je kvota ljudi, ki financira mladino in upokojence vedno manjša in vedno bolj obremenjena. Reforma je tako nujna, o tem se strinjajo pravzaprav vsi. Razlika je le v tem kater segment ljudi zastopajo.
O tem, da se bo morala delovna doba podaljšati vsekakor ni več dvoma, in če je ne bomo sedaj dvignili dovolj, bo popravek reforme moral biti še bolj drastičen, potem pa bodo zopet vsi šli v zrak. Nikomur ni po godu, da bo moral delati dlje, a je to posledica sistema medgeneracijske solidarnosti.

Sindikati radi delajo zdraho in jo tudi tokrat, z dajanjem primerov skreganih z logiko, npr. gradbeni delavec na gradbenem odru s 70-imi leti. S takšnimi primeri si znižujejo kredibilnost, ki je že tako ali tako nizka. Problem pa je tudi v medijih, ki takšne posnetke z veseljem objavljajo in prebivalstvu perejo možgane. Ljudje pa potem, ko eno in isto stvar slišijo stokrat temu res verjamejo in se ne prepričajo sami ali povedano drži ali ne.

Načinov, kako rešiti problem je ogromno, ampak vsi mladi se zavedajo, da oni od pokojnine ne bodo imeli skoraj nič in bodo za normalno »pokojnino« morali skrbeti sami, npr. z vlaganjem v finančne naložbe, varčevanjem… V pokoj pa bodo šli zgolj za nekaj let.

Karkoli se bodo na koncu dogovorili bo potrebno čez nekaj let popravljati ker bodo ugotovili, da zopet primanjkuje denar v pokojninski blagajni in tako bomo zopet na začetku.

Ogled oddaje Pogledi Slovenije iz dne 9.9.2010 si lahko ogledate tukaj.

Vir slik: stream TV SLO 1

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: