Komunikator za Android –test/recenzija aplikacije, ki Mobitelovim uporabnikom omogoča VoIP telefonijo –Review | UPORABNA STRAN

Komunikator za Android –test/recenzija aplikacije, ki Mobitelovim uporabnikom omogoča VoIP telefonijo –Review

Komunikator za Android je aplikacija, ki še nekoliko olajša uporabo Mobitelove storitve Komunikator. Mobitel je storitev v začetku leta 2009 poimenoval M:Povsod (Mobitel na skrivaj uvedel storitev M:Povsod-VoIP-SIP telefonija), kasneje preimenoval v Komunikator, ponudil različico za Windows računalnike, Komunikatorja USB in sedaj še storitev Komunikator kot aplikacijo za Android naprave. Android mobilnik z Android 2.3+ so že sedaj lahko uporabljali storitev, tako da so uporabili že vgrajene nastavitve, ali pa katerega od programov za VoIP. Tista ključna prednos storitve Komunikator je ta, da lahko tudi iz tujine telefoniramo po tarifi kot bi bili doma, lahko koristimo vključene minute in SMS-e.

Komunikator za Android (Komunikator aplikacija za Android naprave, da boste tudi iz tujine lahko klicali po domači tarifi), ki je na voljo v Google Play Storu vse skupaj precej poenostavi. Po prenosu aplikacije je potrebno za uporabo zgolj vpisati telefonsko številko v obliki 38641700700 kot uporabniško ime in geslo, ki ga uporabljate za dostop v Moj Telekom portal.

Seveda je za delovanje storitve potrebno imeti vklopljen komunikator. Nekateri paketi ga imajo na voljo brezplačno (Povezani 55, Super in Mega Povezani). Za vse ostale pa je mesečna naročnina 3€.

Ker Komunikator za svoje delovanje uporablja podatkovni prenos je pri vpisu na voljo funkcija »Omogoči uporabo 3G«, ki v primeru, da je obkljukana omogoča uporabo tudi, ko telefon ni priklopljen na Wi-Fi. Razlog za to posebno funkcijo je ta, da je Komunikator namenjen predvsem uporabi v tujini. Če smo priklopljeni na Wi-Fi je podatkovni prenos brezplačen, če pa gre za 3G je le tega potrebno plačati po roaming tarifi.

Po prijavi se odpre Komunikatorjev telefon, ki vsebuje štiri osnovne zavihke »Telefon«, »Kontakti«, »Zgodovina« in «Sporočila«. Pod Telefonom se skriva številčnica, v spodnji vrsti pa tipke SMS, Kliči in Briši. Zavihek kontakti prevzame kontakte iz telefona in tako omogoči enostavno uporabo, saj ni potrebno imeti ločenih telefonskih imenikov. Pod Zgodovina so zabeleženi pretekli vzpostavljeni klici. Sporočila pa so namenjena SMS-om.

Telefoniranje je enostavno, saj se aplikacija obnaša kot funkcija telefoniranje vgrajena v telefon. Po vzpostavitvi klica se prikaže »Androidek«, telefonska številka in čas trajanja klica. Rdeča vrstica je namenjena prekinitvi klica. Zadnja vrstica pa skriva gumbe za prikaz tipkovnice, vklop zvočnika in zadržanje klica. Kaj pa je najbolj pomembno je, da aplikacija tudi med vzpostavitvijo klica deluje v ozadju. Tako lahko telefon normalno uporabljamo tudi med klicem. Do aplikacije pa enostavno pridemo z odpiranje statusne vrstice in klikom na »Komunikator«. Kvaliteta klica je tudi na 2G, torej EDGE bila zadovoljiva, se pa je zaradi tega nekoliko povečala »zamuda«, ki je bila pri uporabi 3G in Wi-Fi enaka kot pri klasični mobilni telefoniji.

»Sporočila«, ki se prav tako prevzemajo iz telefona imajo nekaj omejitev (vsaj testirana različica 1.0). SMS-i, ki so poslani na uporabnikov telefon se prikažejo tudi v Komunikatorju. SMS-i poslani iz Komunikatorja pa se ne prikažejo v »originalnem telefonskem« SMS meniju. Druga zanimiva omejitev je, da če želimo poslati SMS na številko, ki ni shranjena v Kontaktih je potrebno številko najprej vpisati v številčnici in klikniti ikono spodaj. Pošiljanje SMS-ov osebam iz Kontaktov pa je na voljo ob izbiri kontakta, ko se prikaže okno (Dial, SMS) ali pa v Sporočilih s klikom na ikono v spodnjem desnem kotu.

Skozi vse meni aplikacije Komunikator nas v spodnji vrstici spremljajo tri navpične pikice, ki so oznaka za Meni. Dodatni meni ob odprtem zavihku Telefon omogoča Odjavo in Izhod, pri Zgodovini in Sporočilih pa brisanje.

Ker je aplikacija Komunikator šele v prvi različici je možnosti za razširitev nabora funkcij precej. Tako morda ne bi bilo slabo pri Sporočilih dodati možnost klicanja številke kateri je bil poslan SMS. Telefon bi lahko imel funkcijo »Smart Dial«. Prav tako bi lahko klik na SMS ikono odprl uporabniško okno, ki bi omogočalo vpis številke in besedila, tako kot klasični SMS. Morda pa bi lahko v aplikacijo vključili tudi funkcijo prikaza vključenih količin, saj uporabniki več ali manj rabijo te, ki so del paketa in za to ne bi bilo potrebno odpiranje nove aplikacije ali pa brskanje po spletu, za prikaz teh podatkov.

Komunikator za Android je zagotovo dobra odločitev, saj bo storitev s tem programom lahko zaživela. Kljub temu, da je bilo že sedaj možno imeti na Android telefonih to storitev jo je uporabljal le redko kdo, pa čeprav jo je imel na voljo brezplačno. Komunikator za Android precej poenostavlja vse skupaj, zagotovo pa je aplikacijo možno še dopolniti z različnimi funkcijami, ki bi vse skupaj še nadgradile.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: