Črna lista letalskih družb – seznam družb, ki zaradi uvrstitve na črno listo ne smejo leteti v Evropsko unijo | UPORABNA STRAN

Črna lista letalskih družb – seznam družb, ki zaradi uvrstitve na črno listo ne smejo leteti v Evropsko unijo

Črna lista letalskih družb, ki jo je pripravila Evropska komisija, letalskim družbam, ki so uvrščene na ta seznam prepoveduje lete v Evropsko unijo. Črna lista letalskih družb poleg tega, da prepoveduje lete letalskih družb v zračni prostor Evropske unije, je tudi dober indikator potencialnim potnikom. Torej če letala določene letalske družbe niso varna, da bi jih spustili v EU potem najverjetneje niso varna niti za letenje z njimi.

eu-ban-list

Evropska komisija je 10. julija 2013 objavila 21. posodobljeno črno listo. Na njej je preko 280 letalskih prevoznikov, ki jim je v celoti prepovedano leteti v EU. Na njej so vsi letalski prevozniki iz naslednjih 20-ih držav: Afganistana, Angole, Benina, Republike Kongo, Demokratične republike Kongo, Džibutija, Ekvatorialne Gvineje, Eritreje, Gabona (razen treh letalskih prevoznikov, ki lahko letijo pod določenimi pogoji in omejitvami), Indonezije (razen petih prevoznikov), Kazahstana (razen enega prevoznika, ki lahko leti pod določenimi pogoji in omejitvami), Kirgizistana, Liberije, Mozambika, Filipinov (razen enega prevoznika), Sierre Leoneja, São Toméja in Principa, Sudana, Svazija in Zambije. Na seznamu sta še dva posamezna letalska prevoznika: Blue Wing Airlines iz Surinama in Meridian Airways iz Gane.

Nekateri letalski prevozniki pa v Evropsko unijo lahko letijo le pod strogimi pogoji. To so Air Astana iz Kazahstana, Afrijet, Gabon Airlines in SN2AG iz Gabona, Air Koryo iz Demokratične ljudske republike Koreje, Airlift International iz Gane, Air Service Comores s Komorskih otokov, Iran Air iz Irana, TAAG Angolan Airlines iz Angole in Air Madagascar z Madagaskarja.

Iz črne liste je možno tudi »pobegniti«. Če se razmere letalske družbe izboljšajo oz. zaostrijo pogoji za pridobitev licence so lahko letalske družbe izbrisane iz seznama. Tako se je npr. zgodilo s filipinskim prevoznikom Philippine Airlines, venezuelsko letalsko družbo Conviasa ter vse letalske družbe registrirane v Mavretaniji.

Osvežen seznam letalskih družb uvrščenih na črno listo lahko vedno najdete tukaj.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: