Adria Airways je s septembrom 2014 dovolila uporabo mobilnih elektronskih naprav v vseh fazah leta | UPORABNA STRAN

Adria Airways je s septembrom 2014 dovolila uporabo mobilnih elektronskih naprav v vseh fazah leta

Adria Airways je s septembrom 2014 na vseh svojih letalih v floti potnikom dovolila uporabo mobilnih elektronskih naprav (npr. pametnih telefonov, tabličnih računalnikov in elektronskih knjig) v vseh fazah leta.

adria-airways-logo-star-alliance

Z uvajanjem »gate-to-gate« uporabe mobilnih elektronskih naprav so začeli v Ameriki, ko je FAA konec lanskega leta dovolila to uporabo. Prvi letalski družbi sta bili Delta in JetBlue (Delta in JetBlue sta prvi letalski družbi, ki po FAA-jevi spremembi pravil, omogočata uporabo elektronskih naprav med vzletom in pristankom). Nato so se zbudili tudi v Evropi, saj je EASA prav tako dovolila uporabo (Uporaba elektronskih naprav med vzletom in pristankom tudi pri Evropskih letalskih prevoznikih pravi EASA).

Adria Airways je zamuja, ker je hotela hkratno uvedbo na Bombardier in Airbus letalih
Pri Adrii Airways so sicer marca letos kot razlog za neuvedbo uporabe mobilnih elektronskih naprav v vseh fazah leta okrivili Bombardier (Adria Airways za sprostitev uporabe elektronskih naprav med vzletom in pristankom čaka na Bombardier). Ta je namreč nekoliko zamujal s pridobivanjem certifikatov. Več kot očitno jih je sedaj dobil in Adria Airways se je lahko pridružila drugim letalskim družbam, ki »gate-to-gate« uporabo že omogočajo.

Kaj smemo uporabljati na potovalni višini?
Med elektronske naprave, ki jih smemo z omejitvami uporabljati na potovalni višini in sicer pod pogojem, da je v kabini izključen opozorilni znak »Privežite si varnostne pasove«, spadajo večje elektronske naprave, ki jih ni mogoče držati v rokah – prenosni računalniki (laptop, notebook in ostale zložljive naprave). Te naprave morajo biti v določenih fazah leta (taksiranje – premikanje letala od parkirne pozicije proti vzletno-pristajalni stezi in premikanje letala od vzletno-pristajalne steze do parkirne pozicije, vzletanje, pristajanje) shranjene skladno z varnostnimi predpisi. Izključene morajo imeti vse funkcije brezžičnega oddajanja in sprejemanja podatkov, zato jih je potrebno že pred vzletom prestaviti v načinbrez povezave oz. flight mode.

Česa še vedno ne smemo uporabljati?
Elektronske naprave, ki jih med letom nikakor ni dovoljeno uporabljati pa ostajajo: walkie-talkie, AM/FM radijski in televizijski sprejemniki, telemetrična oprema, radijsko vodene igrače in brezžične miške.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: