Sony Xperia Z3 Compact – test / recenzija drugega Sony mini flagship telefona – Xperia Z3 Compact review

Sony Xperia Z3 Compact je pomanjšana različica telefona Z3 in hkrati nadgradnja Z1 Compact. Tako kot pri Xperii Z1 Compact, Sony pri pomanjševanju telefona ni poslabšal njegovih tehničnih lastnosti, kar se je že pri prvi različici pokazalo kot zelo dobra poteza.

Telefon ima 4.6 inčni IPS LCD zaslon, štirijedrni 2.5 GHz Krait 400 procesor z 2GB RAM-a, 20.7MP fotoaparat, LTE Cat4 in nenazadnje je tukaj še IP68 certifikat. Več pa tukaj (Sony Xperia Z3 Compact – 4.6 inčni zaslon, 2GB RAM-a 20.7MP fotoaparat, IP68, LTE Cat 4).

Ključne razlike med Xperia Z1 Compact in Xperia Z3 Compact so, nekoliko večji zaslon, ki ima enako ločljivost, a boljši vidni kot, boljši procesor, boljša sekundarna kamera, možnost 2160p@30fps,1080p@60fps, 720p@120fps snemanja s primarno kamero in močnejša baterija.

Na žalost med slabosti telefona Sony Xperia Z3 Compact lahko štejemo to, da ne gre zgolj za pomanjševanje telefona Xperia Z3, saj so v Compact različico na rob dodali plastiko, namesto kovine, a to je deloma razumljivo, saj gre za telefon srednjega razreda. Ker velikih kritik na Xperia Z1 Compact ni bilo, z Z3 Compact pa sta več ali manj identična z izjemo zunanjosti, jih torej tudi na Xperia Z3 Compact ni moč imeti.

Sam izgled telefona Xperia Z3 Compact je kot rečeno malo drugačen kot Z3, saj ima plastično obrobo. Telefon meri 127.3 x 64.9 x 8.6 mm, njegova teža je 129g. Z3 Compact je odporen na prah in je vodotesen, saj ima certifikat IP68 (Z1 Compact je imel IP58). Sam zaslon je HD 720p (720×1280) z gostoto pik 342ppi in slika je zaradi Triluminos zaslona resnično ostra in barvita, X-Reality Engine, pa skrbi, da se slika obnaša okolišu in materiji primerno.
Nad zaslonom so sekundarna 2.2MP (FullHD 1080p s 30 slikami na sekundo) kamera, ambient light, proximity senzor in LED lučka, ki je skrita v slušalki. Telefon ohranja stekleni panel tako na sprednji kot zadnji strani iz Z3, saj Z1 Compact na zadnji strani ni imel stekla, ampak plastiko. To sicer za sabo potegne packanje, ki se pri enih barvah ohišja vidi nekoliko bolj pri drugih pa manj.

Na desni strani telefona sta aluminijski gumb za zaklep/prižiganje/ugašanje in gumb za uravnavanje glasnosti in zvočnik. Na levi strani pa je vhod za microUSB kartico, microSIM vhod, no pravzaprav vodilo za microSIM kartico ter microSD reža. Vsi vhodi so prekriti s pokrovčkom nato pa sledita še konektorja za stojalo. Zgoraj je 3.5mm vhod brez pokrovčka, na spodnjem delu pa je zvočnik. Spodaj in zgoraj sta še mikrofona.

Na zadnji strani so 20.7MP fotoaparat z 27mm Sony G lečo, F/2.0 zaslonko in Sony Exmor RS backside illuminated senzorjem. To zagotavlja boljše slike v primeru slabše svetlobe. Tukaj so še LED bliskavica ter NFC. Baterija do katere ne moremo brez razdiranja telefona je 2600 mAh.

sony-xperia-z3-compact

Sony Xperia Z3 Compact prihaja s prednaloženim operacijskim sistemom Android 4.4.4 KitKat, a je zagotovljena nadgradnja na Android 5.0 Lollipop. Odklepni zaslon poleg možnosti hitrega dostopa do fotoaparata omogoča tudi nalaganje widgetov. Vsak odklepni zaslon ima lahko nameščen en widget. Ko se na telefonu predvaja glasba, se na odklepnem zaslonu prikazuje mini vmesnik za upravljanje glasbe.

sony-xperia-z3-compact-3

Pri pri domačih zaslonih je možno izbirati število zaslonov do 7 (5 je privzeto). Nanj je moč naložiti bližnjice, mape in widgete. Samo urejanje domačih zaslonov je možno tako da kliknemo na prosti del na zaslonu in držimo pritisnjeno kakšno sekundo ali dve. Ker se je Sony odločil za popolnoma zaslonske tipke imamo tako dve fiksni vrstici. V prvi je 5 ikon (Chrome, Play Store, Meni, Sporočanje in Telefon). Pod njo pa tista klasične Android tipke (Nazaj, Domov in Pravkar odprto). Vse ikone v prvi vrsti je možno spremeniti z izjemo tipke Meni.

sony-xperia-z3-compact-4

Statusna vrstica mobilnika Sony Xperia Z3 Compact omogoča hiter dostop vklopa in izklopa »Tiho«, »Bluetooth«, »Wi-Fi«, »Svetlost« in Nastavitve. Sony je omogočil dodajanje še ene vrstice bližnjic. Nastavi se jih v Nastavitvah telefona, izbirati je možno med 16-imi ikonami, za prikaz pa je možno izbrati do 10 ikon. Te ikone se bodo pojavile v drugi (in tretji) vrstici Statusne vrstice.

sony-xperia-z3-compact-10

»Pravkar odprto«, kot je prevod Task Managerja, se skriva pod skrajnim spodnjim desnim gumbom. Poleg seznama aplikacij po katerem se lahko pomikamo s potegom gor-dol in odstranitvijo s potegom v stran. So tukaj še »male aplikacije«. Prednaložene so Active Clip, Chrome zaznamki, Kalkulator, Koledar, Brskalnik, Gmail, Odštevalnik, Notes ter Snemalnik. Nove »male aplikacij« si je možno naložiti preko Google Play Stora.

sony-xperia-z3-compact-9

Seznam aplikacij ima posebno lebdeče okno, ki se odpre, ko smo pomaknjeni popolnoma levo. Omogoča pa iskanje, brisanje aplikacij, urejanje vrstnega reda aplikacij ter hiter dostop do Google Play Stora ter Sony Selecta.

sony-xperia-z3-compact-6

Google Now je del samega operacijskega sistema Android in je dostopen tako, da kliknemo na gumb Domov in potegnemo proti sredini zaslona. Funkcionalnosti, ki jih Google Now omogoča do predvsem v olajšanem iskanju vsebin, hitrem pregledu informacij na cesti, vremenu, podatkov na borzi…

Telefonski del telefona Sony Xperia Z3 Compact ima dobro integriran telefonski imenik. Poleg urejanja in po imenu ali priimku je dobro povezan tudi s socialnimi omrežji npr. Facebookom in tudi sistemom Exchange. Tako da so kontakti vedno pri roki. Pri klicanju je omogočena funkcija »smart dialing«, ki precej olajša hitro klicanje kar preko številčnice. Elektronska pošta, SMS-i in MMS-i so klasični. Google Hangouts je nadomestil aplikacijo Talk. Sama tipkovnica pa uporablja Swype-like sistem vnosa podatkov. Sony je uporabnikom celo omogočil izbiro treh različnih preoblek.

Pregledovalnik slik poimenovan Album, ki slike prikaže s sličicami in jih ureja po datumu. Na voljo je še zavihek »My Albums«, ki omogoča dostop do spletnih albumov, kot so PlayMemories, Facebook, Picasa …Seveda tudi urejanje in deljenje slik preko različnih storitev (npr. Elektronska pošta, Picasa, Facebook, MMS … ) ni problematično.

sony-xperia-z3-compact-12

Glasbeni predvajalnik »WALKMAN«, ki je sedaj že dolgoletni spremljevalec Xperia naprav ima poleg osnovnega pogleda precej funkcij skritih v skriti stranski lebdeči vrstici, ki omogoča urejanje glasbe glede na Avtorje, Albume in Playliste ter dostop do spletnih virov. Med nastavitvami je možno najti tudi ClearAudio+, ki samodejno določa najboljše avdio nastavitve glede na predvajano pesem, Clear Bass, Surround sound in tudi Sonyjev Digital Sound Enhancement Engine (DSEE).
Video predvajalnik »Filmi« je prav tako del Sony-jeve preobleke in omogoča predvajanje tako v HD kot FullHD ločljivosti. Podprti formati pa so MP4, DivX, X264 in MOV.

Radio, ki podpira tudi RDS omogoča tako shranjevanje postaj, kot uporabo Track ID funkcije med poslušanjem. Track ID, ki je tudi samostojna aplikacija je pravzaprav Sony-jev Shazam ali Soundhound. Dodana pa je možnost objave na Facebooku »Trenutno poslušam …«

Sony Xperia Z3 Compact ima vgrajen 20.7MP fotoaparat z Exmor RS senzorjem za boljše rezultate pri nizki svetlobi. Velikost senzorja je 1/2.3″, velikost zaslonke pa F/2.0. Fotoaparat je torej takšen kot pri Xperia Z3. Pri nizki svetlobi pomaga tudi LED bliskavica, dodan pa je tudi podpora za ISO 12800. Xperia Z3 Compact uporablja širokokotno (27mm) Sony G Lens kamero s Sony BIONZ procesorjem za obdelavo slik. Vse to skupaj naj bi zagotavljalo teko delovanje in kar se da najboljše slike. Do fotoaparata je možno priti tudi s klikom ob zaklenjenem telefonu. Sony se je pri Xperia Z3 Compact precej posvetil samemu vmesniku in funkcijam, s tem pa se je sila približal pravim fotoaparatom.

Uporabniški vmesnik je na voljo tako na levi kot desni strani. Na levi so gumbi za nastavitev bliskavice, izbire sprednje ali zadnje kamere in gumb za Nastavitve (Ločljivost, Bliskavica, Samosprožilec, Fotografiranje nasmeha, Hitri zagon…). Če ni izbrana funkcija Samodejno optimiziranje pa še možnost izbire scene in vrednost osvetlitve. Na desni pa hiter dostop do galerije, nato sledita gumba za fotografiranje in snemanje videa. Na koncu pa še gumb za načini snemanja. Tukaj so na voljo: Samodejno optimiziranje, Ročno, Info-eye, Social live, Timeshift burst, AR effect, Učinek slike in Panoramski posnetek.

Samodejno optimiziranje (Superior auto) je tisti način, ki ga bo večina uporabljala, saj gre za nastavitev, kjer mobilni telefon samodejno izbira najbolj primeren način in parametre. Tukaj je Sony naredil zelo dober korak v pravo smer in funkcija odlično opravlja svojo nalogo. Na žalost pa je slikanje omejeno na 8MP v razmerju 16:9. Glede na kvaliteto fotoaparata bi uporabnik pričakoval več, so pa slike v tem načinu precej boljše kot v polni 20MP izvedbi.

Sony Xperia Z3 Compact Water Resistant (IP68) Test

Od 20.7MP fotoaparata, ki ga ima Sony Xperia Z3 Compact, seveda pričakujemo veliko. Superior auto funkija pri Z3 Compact morda večkrat, kot pri drugih modelih pripelje do neostre slike in je ročni način lahko celo boljša izbira. Slike so z malo šuma, barve pa malo manj prenapihnjene v primerjavi s predhodniki.

Kar pa se tiče video snemanja to je možno v 4K 2160p tehniki s 30 slikami na sekundo, v FullHD 1080p je na voljo 60 slik na sekundo. V video načinu je dodana možnost fotografiranja med snemanjem videa, a je ta slika zgolj 1MP. Video je posnet v povprečju s 30 slikami na sekundo in z bitratom med 53-56 Mbps. Slika je zaradi tega posledično zelo dobra.

sony-xperia-z3-compact-13

Privzeti spletni brskalnik na Sony Xperia Z3 Compact je Google Chrome. Sony tako ne vgrajuje več svojega, ampak uporabi Googlovega.

Tako je na voljo OfficeSuite, ki sicer omogoča branje Word, Excel, PowerPoint in PDF datotek, a za urejanje in ustvarjanje novih je potrebno kupiti Pro različico.

Povezljivost telefona Xperia Z3 Compact je odlična. Na voljo so štirje frekvenčni pasovi na 2G (850 / 900 / 1800 / 1900), pet na 3G (850/900/1700/1900/2100) in kar osem na LTE/4G (800/850/900/1700/1800/1900/2100/2600). Opremljen je s HSDPA do 42.2Mbps, HSUPA do 5.76Mbps, LTE pa je Cat4 in tako omogoča hitrosti do 150/50Mbps. Wi-Fi je a/b/g/n/ac in podpira tudi Wi-Fi Direct ter DLNA. Iz telefona je možno ustvariti Wi-Fi dostopno točko. Xperia Z3 Compact podpira tudi navigacijski sistem GLONASS in ne samo A-GPS. To pomeni, hitrejše zaznavanje lokacije, večjo natančnost, pa tudi delovanje tam kjer drugače GPS ne deluje. Izostali niso niti NFC, ANT+, Bluetooth 4.0, apt-X in USB On-the-go. Podprt je tudi Quick Charge 2.0, ki omogoča hitro polnjenje baterije do 60% v 30-ih minutah.

Rezultat testa AnTuTu Benchmark je 43132 točk, Quadrant standard 20393 točk, Vellamo 1855 in 1561 točk, Geekbench 3 pa 949točk za Single-Core in 2676 za Multi-Core.

Ocene:
-izgled 8.8/10
-opremljenost 9.5/10
-programska oprema 7.9/10
-delovanje 8.8/10
-testi 9/10
*Skupna ocena 8.8/10

Za zaključek. Sony Xperia Z3 Compact je telefon, ki se v srednjem razredu odlično počuti in se celo spogleduje z najvišjim razredom, saj po specifikacijah dejansko sodi tja. Z3 Compact je torej primeren za vse, ki si želijo zelo dober telefon, a nočejo velikega zaslona.

Mobilnik Sony Xperia Z3 Compact je za testiranje posodil Sony Mobile Slovenija.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: