10 nasvetov kako zavarovati računalnik in spletne račune

Varnost na računalniku je nekaj, kar je problem, ki se ga zaveda vedno več ljudi, saj se o tem govori precej več kot prej. A pri večini se stvar konča pri namestitvi antivirusnega sistema in požarnega zidu. Za varnost računalnika in svojih spletnih računov pa je možno narediti še precej več.

cyber-security

1.Nastavi si močno geslo in uporabljaj password manager
Močno geslo je tista prva prepreka, ki jo mora heker preseči, če želi vdreti v računalnik ali spletni račun. Geslo mora biti dovolj komplicirano, a vseeno takšno, da si ga je moč zapomniti. Pri geslih velja še eno pravilo in to je, da je zelo priporočljivo, da ima vsak spletni račun svoje geslo. Ni potrebno, da se to geslo dosti razlikuje, dovolj je znak ali dva. Uporaba password managerja, kot sta npr. LastPass in 1Password pa upravljanje gesel naredi precej bolj preprosto.

2. Odstrani aplikacije, ki pridejo prednameščene z novim računalnikom
Proizvajalci računalnikov se vedno bolj poslužujejo tega, da na računalnike prednamestijo različne lastne in tudi tuje programske rešitve. Zelo priporočljivo je, da odstranite vse tiste, ki jih ne uporabljate. Uporabniki prenosnikov Lenovo so se pred kratkim že znašli v situaciji, da je bil računalnik zaradi takšnega programa varnostno ogrožen. Pa tudi antivirusni programi, ki so prednameščeni praviloma niso brezplačni, ampak imajo zgolj 30 dnevno brezplačno obdobje. Tako da njihova odstranitev in nadomestitev s kakšnim drugim ni tako slaba izbira.

3. Nastavi si dvostopenjsko avtentifikacijo na spletnih računih
Dvostopenjska avtentifikacija deluje tako, da se sekundarno geslo ali koda pošlje na napravo ki ji zaupamo. Praviloma je to mobilni telefon. Z vklopom dvostopenjske avtentifikacije spletni računi postanejo precej bolj varni, saj je tretjim osebam dostop do računa precej bolj otežen. Takšno avtentifikacijo sedaj že ponuja večina večjih spletnih storitev med njimi Apple, Google, Facebook, Microsoft in Yahoo. Tisto, kar pa je najbolj fino pri vsem skupaj pa je to, da je za ogromno izboljšavo varnosti potrebnih zgolj nekaj minutk.

4. Vključi polno šifriranje (enkripcija) diska
Enkripcija (širfrianje) diska je funkcija, ki je koristna predvsem v primerih, ko ta pride v napačne roke. Ker so vsi podatki na disku zaklenjeni s kodo so za tiste, ki je nimajo neuporabni. Microsoft takšno storitev ponuja na vseh novejših različicah operacijskega sistema Windows. Imenuje pa se BitLocker. Podobno je pri Applu, ki ima FileVault. Alternativa pa je npr. VeraCrypt.

5. Uporabljaj HTTPS Everywhere plugin v Chrome in Firefox brskalniku
To, da brskalnik prisiliš, da uporablja varno (HTTPS) povezavo lahko precej pripomore k zasebnosti in varnosti. Plugin (vtičnik) HTTPS Everywhere, ki so ga razvili pri Electronic Frontier Foundation in ga lahko uporabljate na Google Chrome in Mozilla Firefox deluje tako, da brskalnik prisili v uporabo varne povezave, če je ta na voljo.

6. Odstrani Javo in Adobe pa naj se samodejno posodablja
Java je tisto, kar bi se morali uporabniki v velikem loku izogibati, saj je prepredena z varnostnimi luknjami. Tako da če Jave res ne uporabljate jo v primeru, da jo imate nameščeno, odstranite.
Težava pa so tudi z aplikacijama Adobe Flash in Adobe Reader. Ti dve sta sicer zelo pogosto uporabljeni, zato v tem primeru odstranitev najverjetneje ni najboljša rešitev. Najboljša rešitev je samodejno posodabljanje v ozadju. Navodila kako to narediti so tukaj.

7. Uporabljaj Tor za anonimizacijo brskanja
Tor, ki je poznan po anonimizaciji uporabnika lahko v veliki meri pripomore k zasebnosti. Tor seveda ni nezlomljiv, saj je to različnim akterjem uspelo že nekajkrat. Je pa imela tudi National Security Agency (NSA) precej težav pri pridobivanju dostopa.

8. Posodabljaj, posodabljaj in še enkrat posodabljaj
Posodabljanje operacijskega sistema in programov, ki so na njem nameščeni je eden od ključnih gradnikov računalniške varnosti. S pomočjo varnostnih lukenj se lahko zgodi nepooblaščeno nameščanje zlonamerne kode s pomočjo katere lahko tretja oseba pridobi popolni nadzor nad računalnikom. Krpanje lukenj je torej nuja.

9. Uporabljaj ad-blocker
Namestitev ad-blockerja (plugin) v spletni brskalnik lahko korenito zmanjša število »sledilnostnih piškotkov« (tracking cookies), ki se shranijo na računalniku. Ad-blockerjev je malo morje, a najverjetneje sta najbolj popularna uBlock in AdBlock Plus.

10. Uporabljaj virtual private network (VPN), ko si na javnem Wi-Fi-ju (v kavarni, hotelu …)
Uporaba virtual private networka (VPN) na javnih Wi-Fi točka je nekaj, kar bi moralo biti nekaj samoumevnega, pa na žalost ni, saj je varnost Wi-Fi točk v kavarnah, lokalih, hotelih … praviloma na zelo nizki ravni. Uporaba brezplačne storitve kot je npr. Hotspot Shield ustvari varen tunel po katerem se pretakajo podatki uporabnika. Na ta način se lahko izognemo potencialno kompromitiranemu Wi-Fi omrežju. Slaba stran tega pa je, da se nekoliko zniža internetna hitrost

Sorodni članki

3x komentirano

  1. Luknjasta Java… Pa celi sistem EDAVKI ne dela brez nje…

  2. Članek je super in upam, da bo pripomogel k varnosti uporabnikov. Bi pa popravil eno slovnično/pomensko napako. Kodiranje ni enako kriptiranje (enkripcija). Če je nekaj zakodirano lahko vsak prebere, ker je koda po navadi javno dostopna. Primer Morsejeva koda. Pravilna beseda je šifriranje diska.

  3. uporabna stran

    @Daniel Zaključek o Edavkih je torej precej jasen. 🙂

    @Andrej Hvala 🙂 Popravljeno .

Komentiraj

Anti-Spam: