Simobil je kot prvi v Sloveniji uvedel VoLTE, sedaj pa se čaka na proizvajalce mobilnih telefonov, da bodo posodobili operacijske sisteme | UPORABNA STRAN

Simobil je kot prvi v Sloveniji uvedel VoLTE, sedaj pa se čaka na proizvajalce mobilnih telefonov, da bodo posodobili operacijske sisteme

Simobil je 18. junija 2015 uspešno opravil VoLTE (Voice over LTE) klic oz. klic preko LTE omrežja. Trenutno se namreč naprave, ki so priklopljene na LTE omrežje v primeru klica prestavijo na 3G omrežje (Circuit Switch Fall Back oz. CSFB). Poleg tega, da to pomeni daljše vzpostavljanje klica je v takšnem načinu podatkovna povezava prekinjena.

simobil-VoLTE

VoLTE klic pa te probleme rešuje, saj se pravzaprav vzpostavi IPtel klic preko podatkovnega omrežja LTE. Na ta način uporabnik ostane na LTE ali 4G omrežju in posledično se ohrani tudi podatkovna povezava. Hitrejša je vzpostavitev klica, ki pri VoLTE traja max 3 sekunde, ki CSFB pa med 6 in 15 sekundami. Uporablja se večja pasovna širina, kar s pomočjo novih kodekov prinaša tudi višjo kakovost zvoka. Energijska učinkovitost je enaka ali boljša kot pri 3G. to se dosega z naprednejšimi algoritmi ter pošiljanjem paketov na 40ms (to je največ, da človek ne občuti razlike) namesto 20ms.

Prednosti so tudi na samem omrežju. Tako je ima VoLTE 3x več glasovnih zmogljivosti kot 3G in 6x več kot 2G. to pomeni, da imamo pri VoLTE lahko na eno celico pri bazni postaji več simultanih klicev. S tem je izboljšana spektralna učinkovitost in boljše delovanje pri masovnih dogodkih. Če zmanjka LTE omrežja se klic samodejno premakne na 3G omrežje. Poleg tega pa ima VoLTE zagotovljeno bitno hitrost in je zato precej bolj robusten kot npr. Skype ali Viber. To v praksi pomeni, da bi v primeru visoke obremenitve bazne postaje lahko prišlo do težav pri Skypu in Viberju, ki uporabljata »klasičen« prenos podatkov, VoLTE pa ima zagotovljeno hitrost in do težav tukaj ne bo prihajalo.

Poleg VoLTE-ja so pri Simobilu uvedli tudi ViLTE (Video over LTE), ki ima za razliko od video klica na 3G omrežju precej boljšo sliko. Za ViLTE se uporablja H.264 kodek. Simobil se tukaj ne ustavlja in razmišlja še nekoliko naprej, saj se spogledujejo tudi z VoWiFi (Voice over WiFi), a za vzpostavitev tega še dodaten element v omrežju.

Kdaj bodo uporabniki lahko uporabljali VoLTE in ViLTE?
Kot so pojasnili pri Simobilu ima trenutno več kot 25% njihovih uporabnikov ustrezen terminal in SIM kartico, na žalost pa ti ni vse kar bi zadostovalo za uporabo VoLTE in ViLTE storitve, saj mora storitev v osnovi omogočiti proizvajalec telefonov. To se navadno zgodi s programsko nadgradnjo in pri Simobilu pričakujejo, da bi do konca letošnjega leta že lahko imeli nekaj telefonov, ki bodo to podpirali. Do takrat pa bodo najverjetneje sestavili tudi produktno ponudbo za VoLTE in ViLTE, saj trenutno še ne vedo kako bodo storitev ponujali svojim uporabnikom. Torej, ali bodo vsi imeli stvar na voljo brezplačno, ali bo za to potrebno kakšno doplačilo.

Sorodni članki

1 komentar

  1. […] tudi prvi mobilni operater v Sloveniji, ki VoLTE (Voice over LTE) ponuja tudi komercialno. Prvi je VoLTE v Sloveniji sicer predstavil Simobil (kmalu A1 Slovenija), a do komercialne uvedbe takrat ni […]

Komentiraj

Anti-Spam: