Na najhujšo letalsko nesrečo v Sloveniji, ki se je zgodila 1.9.1966, sedaj opominja spominsko obeležje | UPORABNA STRAN

Na najhujšo letalsko nesrečo v Sloveniji, ki se je zgodila 1.9.1966, sedaj opominja spominsko obeležje

Na prvi septembrski dan je minilo 50 let od najhujše letalske nesreče v Sloveniji, ki se je zgodila 1.9.1966, ko je ob 00.47 strmoglavilo letalo Bristol 175 Britannia G-ANBB letalske družbe Britannia Airways na letu iz letališča London Luton (LTN).

letalska-nesreca-brnik-1966-obelezje

Na letu Britannia Airways 105 je bilo 110 potnikov in 7 članov posadke, v nesreči je umrlo 92 potnikov in 6 članov posadke. Uraden vzrok za nesrečo, ki se je zgodila manj kot tri leta po otvoritvi letališča Brnik, so strokovnjaki podali dve leti po nesreči in sicer je bil zanjo kriv narobe nastavljen višinomer.

Včasih je na mestu nesreče že stalo obeležje
Kot se spominjajo domačini je 2.300 metrov pred vzletno-pristajalno stezo, kjer se je zgodila nesreča pred časom že stalo spominsko obeležje, a ga gasilci, ki so aprila letos s pomočjo vzdrževalne službe očistili območje niso našli. Zato so se pri Aerodromu Ljubljana odločili, da ob 50. letnici postavijo novo obeležje.

Ob tej priložnosti je izšla tudi knjiga Bineta Periča, vodje gasilske izmene v Aerodromu Ljubljana, o zgodovini letališke gasilsko-reševalne službe v kateri je poglavje namenil ravno tej najhujši letalski nesreči v Sloveniji.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: