Telekom Slovenije, Simobil in T-2 bodo marca 2017 za 2 oz. 3€ podražili televizijo – Koliko vas bo dejansko zamenjalo ponudnika ali odstopilo? | UPORABNA STRAN

Telekom Slovenije, Simobil in T-2 bodo marca 2017 za 2 oz. 3€ podražili televizijo – Koliko vas bo dejansko zamenjalo ponudnika ali odstopilo?

Telekom Slovenije, Simobil (Amis) in T-2 so včeraj napovedali, da bodo 1.3.2017 podražili storitve, ki vključujejo televizijo (IPTV, kabelska, …). Podražitev na mesečni ravni bo 2 oz. 3€, to na letni ravni znese 24 oz. 36€. Na socialnih omrežjih je bilo včeraj in danes veliko govora o menjavi ponudnika ali celo odklopu televizije. Vprašanje pa je, koliko jih bo to dejansko storilo.

 

 

Je vsega kriva nova pogodba?
Kot je bilo zapisano v tem članku (Telekom Slovenije bo s 1.3.2017 za 2€ oz. 3€ podražil pakete, ki vsebujejo Siol TV), je hkratna podražitev storitev pri treh od štirih največjih ponudnikov IPTV in kabelskih storitev v Sloveniji precej težko naključna in edini skupni imenovalce, ki bi lahko vplival na vse operaterje je podpis nove pogodbe za redistribucijo Pro Plusovih programov (POP TV, Kanal A, OTO, BRIO in KINO ter njihove HD različice). Nekoliko hecno je le, da so se vsi odločili za približno enako podražitev in to na isti dan, kar izgleda precej sumljivo in morda nakazuje na usklajeno delovanje. Pri T-2-ju so zapisali, da naj bi prišlo tudi do sprememb pogojev ostalih TV ponudnikov, a podražitev za enak znesek na isti dan je preveč čudna, da bi bila naključna.

Edini veliki operater, ki podražitve ni napovedal, najverjetneje jo bo enkrat v prihodnosti, je Telemach. Po pridružitvi Total TV-ja, ki televizijske storitve trži z uporabo satelitske tehnologije in precej močni kampanji so se očitno odločili, da bodo s podražitvami počakali in na ta račun poskušali pridobiti uporabnike, ki bodo zaradi tega menjali operaterja. Ali bo ta taktika uspešna bomo videli v četrtletnih poročilih AKOS-a.

Ali boste zaradi podražitve televizije spreminjali operaterja ali pogodbo?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Eno je socialno omrežje, drugo je realnost
Veliko ljudi razmišlja o tem, da bi zaradi podražitve, ki se bo zgodila 1.3.2017 zamenjalo ponudnika storitev ali pa naročilo zgolj internet, saj televizije tako ali tako ne gledajo. Kot pokažejo izkušnje pa je eno govorjenje na socialnih omrežjih in forumih, drugo pa je realnost in prav na to računajo tudi operaterji, saj večjih sprememb najverjetneje ne bo. Razlogov za to je kar precej.
Eden od teh je, da je storitev samostojnega interneta v Sloveniji sorazmerno precej draga, storitev trojčka (internet+telefon+televizija) pa precej ugodna, zato se redko kdo odloči zgolj za internetni dostop, saj za nekaj dodatnih evrov dobi tudi dva ducata televizijskih programov.
Storitev mobilnega širokopasovnega dostopa je v Sloveniji precej slabo razširjena, pa čeprav imamo precej dobro LTE pokritost, a največji mobilni operaterji, ki so v tem primeru hkrati tudi ponudniki fiksnih širokopasovnih storitev, ki višajo cene, žal ne ponujajo širokega nabora storitev za domači mobilni internet.
Tretja večja težava v Sloveniji pa so VoD (video na zahtevo) in SVoD (naročniški video na zahtevo) storitve oz. njihova precej okrnjena video knjižnica. Največja SVoD knjižnica na svetu, Netflix je od 6.1.2016 dostopna tudi v Sloveniji, a imamo v primerjavi s knjižnico v ZDA na voljo zgolj 17.63% serij (204) in 12.08% filmov (555). Cena pa je seveda enaka ne glede na državo in število naslovov v video knjižnici. V Sloveniji imamo na voljo še nekatere druge SVoD storitve in sicer HBO Go, Pickbox in VOYO. VoD pa je večinoma vezan na televizijske storitve operaterja in je zahto nekoristen tistim, ki bi se televizije radi znebili ena večjih izjem je npr. Google Play Movies & TV.

Spremembe na trgu lahko zahtevajo le kupci s svojo mobilnostjo, a ta je včasih težavna, saj je potrebno vložiti precej napora za zamenjavo ponudnika. Na srečo del težav in stroškov rešuje ZEKom-1, ki v 129. členu v primeru enostranske spremembe omogoča odstop od naročniške pogodbe brez odpovednega roka, brez plačila stroškov prekinitve naročniškega razmerja in brez pogodbene kazni. Je pa potrebno poravnati obveznosti iz naslova nakupa akcijskih izdelkov in terminalske opreme po akcijski ceni zaradi.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: