Londonski kraljevi filharmonični orkester – Ljubljana, 9.2.2017 / Unionska dvorana | UPORABNA STRAN

Londonski kraljevi filharmonični orkester – Ljubljana, 9.2.2017 / Unionska dvorana

Londonski kraljevi filharmonični orkester bo 9.2.2017 nastopil v Ljubljani in sicer v Unionski dvorani. Koncert je darilo Sloveniji ob kulturnem prazniku, hkrati pa tudi uvod v tradicionalni Ljubljana Festival, ki v letu 2017 obeležuje že 65. izvedbo.

Kraljevi filharmonični orkester (Royal Philharmonic Orchestra – RPO) iz Londona, ki je eden najprestižnejših in najkakovostnejših filharmoničnih orkestrov na svetu je v letu 2016 obeležil 70 let delovanja, saj ga je leta 1946 ustanovil Sir Thomas Beecham, ki je bil tudi njegov prvi dirigent.

Orkester od leta 2004 domuje v Cadogan Hall v Londonu. Od leta 2009 zaseda mesto umetniškega vodje in šefa dirigenta orkestra Charles Dutoit, Pinchas Zukerman je prvi gostujoči dirigent. Kraljevi filharmonični orkester je leta 1986 kot privi orkester v Združenem kraljestvu stanovil svojo založbo za zvočne posnetke, leta 2015 tudi internetni radio The Sound of the Royal Philharmonic Orchestra, za streaming pa uporablja svoj spletni video kanal RPO TV.

Koncert v Unionski dvorani v Ljubljani
Londonski kraljevi filharmonični orkester bo pod taktirko dirigenta Pinchasa Zukermana na ljubljanskem koncertu izvedel nekatera Beethovnova dela; Uverturo Egmont, 7. simfonijo in koncert za violino. Ludwig van Beethoven, predstavnik glasbenega klasicizma, je bil član nemške Filharmonične družbe v Ljubljani. Kmalu po nastanku njegove 6. simfonije je bila izdelana kopija partiture z lastnoročnimi popravki, ta je sedaj shranjena v Glasbeni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani.

Karte za koncert Kraljevega filharmoničnega orkestra v Dvorani Grand hotela Union so še na voljo in sicer na spletni strani eventim.si in njihovih prodajnih mestih. Proste so še karte za sedeže 3. kategorije po ceni 85€ in 2. kategorije po ceni 105€.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: