Pravna fakulteta v Ljubljani bo 22. in 23.5.2017 gostila Big Data konferenco – tudi pravo počasi sledi sodobnim trendom

Big data oz. Velika količina podatkov je beseda, ki jo v računalništvu množično uporabljamo že vrsto let, zadnjih nekaj let pa je to beseda, ki se jo uporablja tudi na drugih področjih. V osnovi Big data pomeni točno to, kar imamo v mislih in to je zbiranje podatkov (praviloma na internetu) od vsepovsod. Z algoritmi pa ti podatki dobijo uporabno vrednost in prinašajo korist podjetjem, pa tudi uporabnikom.

Kaj pa pravo poreče na to?
V Sloveniji se z vprašanjem Big data na pravnem področju ne ukvarjamo dovolj. V osnovi gre tukaj za vprašanja prava varstva osebnih podatkov in zasebnosti na eni strani ter družbeni nadzor na drugi strani. Zato si konferenca v Sloveniji povezana z vprašanjem prava in računalništva, v tem primeru Big data, zasluži še toliko več pozornosti. Obe sferi se tičeta prav vsakega človeka, a temu resnično posvečamo premalo pozornosti, tako v tujini, v Sloveniji pa še toliko bolj.

Konferenca, ki bo 22. in 23.5.2017 potekala na Pravni fakulteti v Ljubljani in bo nosila naslov Big Data: New challenges for law and ethics bo oktobra 2017 dopolnjena tudi s knjigo avtorja Aleša Završnik. Podatke zanju pa so zbirali v sklopu raziskave »Pravo v dobi velikih podatkov: Reguliranje zasebnosti, transparentnosti, tajnosti in drugih nasprotujočih si vrednot v 21. stoletju”, ki jo je financirala Agencija za raziskovalno dejavnost RS.

Program konference
Na konferenci se bodo dotaknili področij kot so Big data in nadzor kriminalitete, napovedovalni (prediktivni) policijski nadzor, avtomatizirano sodstvo, diskriminacija in socialno kategoriziranje pri Big data, etične dileme napovedovalne analize, Big data in mednarodno pravo, Big data ter varovanje osebnih podatkov, big data ter kibernetsko vohunstvo, big data ter opolnomočenje državljana.

Poleg slovenskih govorcev, Aleša Završnika, Renate Salecl in Marka Grobelnika bodo na konferenci prisotni tudi Dean Wilson iz Velike Briatnije, Nadya Purtova in Tjerk Timan iz Nizozemske, Joanna J. Bryson iz ZDA ter Alexander Czadilek, Christof Tschohl in Walter Hötzendorfer iz Avstrije.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: