Dostop do internetnih vsebin z mobilnimi napravami v Sloveniji beleži upad rasti / iPROM raziskava 2017 | UPORABNA STRAN

Dostop do internetnih vsebin z mobilnimi napravami v Sloveniji beleži upad rasti / iPROM raziskava 2017

Rast dostopa do internetnih vsebin prek mobilnih naprav se počasi umirja kaže raziskava družbe iPROM, ki analizo dostopanja do digitalnih vsebin pripravlja že od leta 2004. Raziskava je bila izvedena na vzorcu 1.2 milijona slovenskih uporabnikov interneta in je po standardu organizacije IAB zajemala 14.2 milijarde meritvenih zahtevkov.

Andrej Ivanec, direktor medijskega načrtovanja v podjetju iPROM je pojasnil nekaj ključnih ugotovitev: »Mobilnost je v zadnjih letih spremenila spremljanje digitalnih vsebin. Prejšnja leta so hiter tempo rasti mobilnega dostopa narekovali mobilni operaterji s podatkovno vedno bolj privlačnimi paketi in dostopni pametni telefoni. Danes mobilne naprave ustvarjajo največ internetnega prometa, a se rast v zadnjem letu bistveno upočasnjuje.«

Kot kaže raziskava se je v letu 2017 delež mobilnih naprav, ki jih slovenski uporabniki uporabljajo za dostop do digitalnih vsebin, povečal z 51.1% na 56.5%, kar v primerjavi s preteklimi tremi leti kaže na trend upočasnitve rasti. Med letoma 2016 in 2017 je delež mobilnega dostopa zrasel za 5.4 odstotne točke, medtem ko je bila rast med letoma 2015 in 2016 večja, in sicer je znašala 15.3 odstotnih točk.

Računalniki vseeno ostajajo zelo pomemben del
Kljub temu, da mobilni dostop obsega že precej več kot 50% dostopa v celotnem procesu uporabe interneta računalniki še vedno ohranjajo vodilno vlogo, saj delež ogledanih strani prek računalnikov ostaja na podobni ravni kot v lanskem letu, to je 72%. Google Chrome in Windows na računalnikih ohranjata primat. Brskalnik Chrome ohranja enak delež kot lani ins sicer 50.9%, sledita Firefox z 24% in Internet Explorer s 15.2%, a izgubljata delež, saj ga pridobiva nov Microsoftov brskalnik EDGE, ta ima sedaj 4.6% delež. Med operacijskimi sistemi pa z 94.9% močno prevladuje Windows, od tega z 42% Windows 10, ki je v tem letu premagala različico Windows 7.

Pri mobilnih napravah pa vodi operacijski sistem Android in to s 76.2%, sledi iOS, ki pa je v letu 2017 zabeležil padec višini 9.2 odstotni točki v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: