A1 Slovenija je vse svoje bazne postaje nadgradil na LTE, sedaj je na vrsti LTE-A, predvsem zaradi domačega interneta

LTE omrežje je ključno za zagotavljanje potreb uporabnikov, saj poleg višjih hitrosti v primerjavi s 3G omrežjem uporabniku prinaša tudi nižji ping (latenco) in s tem posledično višjo odzivnost ter boljšo uporabniško izkušnjo.

Da bi uporabniki lahko izkoristili potencial LTE omrežja ga mora operater omogočati in iz družbe A1 Slovenija so sporočili, da so v prvi polovici leta 2017 na vseh baznih postajah omogočili LTE omrežje. Že v začetku leta so pokrili vseh 225 belih lis, ki so jih morali pokriti v skladu z zahtevami AKOS-a, saj so na dražbi pridobili frekvenčni spekter, ki je zahteval pokrivanje belih lis in zagotavljanje vsaj 10 Mbps download hitrost izven stavb. AKOS je zahteval, da pokritje belih lis zagotovijo do poleta 2017, a to so zagotovili nekaj mesecev prej.

Prenos podatkov ekstremno narašča
Uporabniki zahtevamo vedno več, predvsem pri prenosu podatkov, ta namreč ekstremno raste. Praktično vsi novi telefoni imajo že nekaj let LTE podporo, iz A1 Slovenija so sporočili, da več kot 60% naprav prijavljenih v njihovo omrežje podpira LTE. Več kot 75% prenosa podatkov pa se izvede prek njihovega A1 SI LTE omrežja. Obe številki bosta glede na trenutne trende do konca leta še zrastli.

Kaj pa LTE-A (LTE Advanced) in višje hitrosti?
Kot LTE v tehnologiji označujemo LTE do Cat.4, kar pomeni hitrost do 150/50 Mbps, naslednja ločnica je LTE Cat.6, ki že sodi v kategorijo LTE-A in omogoča hitrost do 300/50 Mbps in že uporablja t.i. Carrier aggregation oz. združevanje frekvenčnih blokov. To pomeni, da uporabnik lahko prejema signal npr. iz dveh ali več različnih frekvenčnih spektrov oz. dveh ali več frekvenčnih blokov na isti frekvenci. Ko je uporabnik na takšne omrežju (seveda, če ga telefon ali naprava podpira) se izpiše LTE+, LTE-A ali 4G+.

Tako visoke hitrosti na mobilnih telefonih praviloma niso izjemno koristne, morda le takrat, ko pride do hude obremenitve posamezne bazne bi uporabnik občutil. Sicer pa je LTE-A izjemno koristen pri t.i. domačem mobilnem internetu (FMS) kjer gre za to, da LTE nadomesti nedostopnost kakovostnega fiksnega omrežja (xDSL, FTTx). A1 Slovenija je bil prvi operater v Sloveniji, ki je uporabnikom omogočil dostopnost Domači net ne glede na dostopnost fiksnega omrežja. Telekom Slovenije je storitev ponudil prvi, a jo je omejil na tiste uporabnike kjer jim ne morejo zagotoviti kakovostnega fiksnega dostopa, Telemach pa se je s to ponudbo pridružil šele v mesecu juniju 2017.

Kot so pojasnili pri A1 Slovenija število uporabnikov A1 Domačega neta hitro raste, veliko pa se jih odloči tudi za IPTV over LTE (televizija prek LTE omrežja). To je dejstvo, da bodo sedaj moči usmerili predvsem v nadgradnjo na LTE-A. Predvsem bodo nadgradnje v prvi meri deležni kraji kjer obstoječe kapacitete LTE omrežja kljub želji uporabnikov ne omogočajo dodatnih uporabnikov Domačega neta. Tehnologije LTE-A bodo pri A1 Slovenija v večji meri deležni predvsem uporabniki na podeželju.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: