SpaceX Falcon Heavy izstrelitev je bila popoln uspeh, z izjemo dveh stvari, ki nista šli po planu | UPORABNA STRAN

SpaceX Falcon Heavy izstrelitev je bila popoln uspeh, z izjemo dveh stvari, ki nista šli po planu

SpaceX je v torek, 6.2.2018 testno v vesolje izstrelil raketo Falcon Heavy, ki je v sebi nosila testni tovor (rdeč avtomobil Tesla Roadster) namenjen proti Marsu. Izstrelitev si je na YouTubu hkrati ogledalo več kot 2.3 mio gledalcev, kar je drugi najbolj gledan prenos v živo na YouTubu.

 

 

Izstrelitev je bila uspeh, a je imela dva problema
Prva težava se je pripetila pri pristajanju busterjev, stranska dva sta, ki sta se od centralnega dela odcepila prej, sta uspešno simultano pristala na ploščadi v Kennedy Space Centru. Centralni del, ki bi moral pristati na avtonomni ploščadi na morju, pa je v morje strmoglavil 100 metrov od ploščadi s hitrostjo 480 km/h. Elon Musk, CEO družbe SpaceX je za Engadget povedal »It was enough to take out two thrusters and shower the deck with shrapnel.« Razloge za strmoglavljenje pa že proučujejo, a po prvih podatkih je razlog dejstvo, da je zmanjkalo pogonskega goriva na centralnem boosterju.

“we lost the center core”

Animacija izstrelitve, ki bi se morala zgoditi

Druga težava pa je pot Tesle Roadser, ki naj bi bila na poti proti Marsu. Očitno so pot nekoliko slabo začrtali in avtopilot je avtomobil usmeril proti asteroidnem pasu med Marsom in Jupitrom.

Kot je poročal the The Verge, je avtomobil najprej šel na 6 urni obhod s katerim naj bi US Air Force dokazal nekatere orbitalne manevre, nato pa naj bi bil usmerjen proti Marsu. Žal se to ni zgodilo in to je na Twitterju potrdil tudi Musk.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: