Ameriška operaterja Sprint in T-Mobile se združujeta, če bo koncentracija potrjena, bodo ostali trije veliki, Verizon, AT&T in T-Mobile | UPORABNA STRAN

Ameriška operaterja Sprint in T-Mobile se združujeta, če bo koncentracija potrjena, bodo ostali trije veliki, Verizon, AT&T in T-Mobile

Ameriška mobilna operaterja Sprint in T-Mobile sta se končno dogovorila glede podrobnosti združitve, o kateri se je prvič govorilo že leta 2014. Združitev mora prestati protimonopolno presojo s strani Federal Communications Commission in Justice Department. Če bo uspešna, bodo v Ameriki ostali trije veliki mobilni operaterji, Verizon, AT&T ter T-Mobile.

 

 

Po podatkih iz Q4 2017 je imel T-Mobile US 70.7 mio uporabnikov, Sprint Corporation pa 54 mio uporabnikov. Če bo združitev uspešna bosta skupaj imela 124.7 milijonov uporabnikov, kar pa še vedno ne bo dovolj za drugo mesto, ki ga z 138.8 milijoni zaseda AT&T Mobility. Prvo mesto drži Verizon Wireless z 149 milijona uporabnikov.

Lažji boj proti konkurentoma, a hkrati manj izbire za uporabnike
Združitev 3. in 4. operaterja po velikosti v ZDA bi zagotovo pomenilo, da bi bila tekma proti ostalima dvema dosti lažja, saj se stvari ne bi več podvajale. John Legere, izvršni direktor družbe T-Mobile, ki bo v primeru združitve ostal šef je povedal, da so njihovi načrti postati “the highest capacity network in US history.” Združitev pa bi hkrati pomenila manjšo izbiro za potrošnike. Ko so leta 2014 prvič poizkusili z združitvijo je Justice Department ocenil, da je na trgu dovolj prostora za štiri mobilne igralce, združitev se nato ni več nadaljevala. Seda jih bodo morali prepričati, da se je situacija na trgu spremenila.

Združitve zagotovo ne bo pred julijem 2019, a rezultati bodo vidni precej kasneje, saj se združitev ne bo zgodila čez noč. Združitev bi za obe podjetji pomenila predvsem koristi na omrežju, saj ima Sprint dostop do 2.5 GHz frekvenčnega spektra, ki naj bi igral ključno vlogo pri lansiranju 5G omrežja, T-Mobile pa je na dražbi 600 MHz spektra dobil precej zajeten del teh frekvenc, ki zaradi dobre penetracije omogočajo pokrivanje velikih površin. Kako se bo zgodba odvijala bomo videli v prihodnjih mesecih.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: