Svetovni dan čebel – numizmatični spominski kovanec za 2€ je od 14.5.2018 v prodaji | UPORABNA STRAN

Svetovni dan čebel – numizmatični spominski kovanec za 2€ je od 14.5.2018 v prodaji

Svetovni dan čebel, ki ga bomo prvič obeležili 20.5.2018, bo Banka Slovenije pospremila tudi z izdajo numizmatičnega spominskega kovanca z vrednostjo 2€. Nakovanih je bilo 1.000.000 kovancev, začetek prodaje pa je danes, 14.5.2018.

Spominski kovanec ob obeležitvi svetovnega dneva čebel je oblikoval Janez Bizjak iz Bleda. Globus je upodobljen v obliki satovja. Prazne celice satovja predstavljajo morje, medtem ko je kopno prikazano z zapolnjenimi celicami v satovju. Kovanje kovancev so izvedli v italijanski kovnici Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato.

Za začetnika modernega čebelarstva velja ravno Slovenec Anton Janša (1734–1773). Slovenija je tudi edina članica Evropske unije, ki ima zaščiteno avtohtono podvrsto čebele (kranjska čebela oz. Apis mellifera carnica), kar pomeni, da se v Sloveniji ne sme gojiti drugih pasem čebel. Zaradi velikega pomena čebelarstva v Sloveniji ter z namenom ozaveščanja mednarodne javnosti o pomenu čebel in drugih opraševalcev in njihovih pridelkov je Čebelarska zveza Slovenije ob podpori Republike Slovenije na Organizacijo združenih narodov naslovila pobudo, da 20. maj, ki je tudi rojstni dan Antona Janše, postane svetovni dan čebel.

Navaden 2€, proof pa 14€
Spominski kovance, ki je od danes v obtoku ima nominalno vrednost 2€ in je uradno plačilno sredstvo v vseh državah kjer je evro plačilna valuta. Nakovali pa so tudi 2.000 kovancev v proof izvedbi (visoki sijaj). Nakupna cena proof kovanca izdanega ob svetovnem dnevu čebel pa je 14€.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: