NLB z mobilno denarnico NLB Pay uvaja najsodobnejši način plačevanja, katerega del je tudi tokenizacija | UPORABNA STRAN

NLB z mobilno denarnico NLB Pay uvaja najsodobnejši način plačevanja, katerega del je tudi tokenizacija

Banka NLB se je z uvedbo mobilne denarnice NLB Pay podala na pot tokenizacije, ki prinaša revolucijo na področju elektronskega plačevanja, saj prinaša višjo stopnjo varnosti, a hkrati ohranja element preprostosti uporabe.

NLB se je pri razvoju rešitve NLB Pay odločil za mednarodno platformo MDES (Mastercard Digital Enablement System), ki je bila implementirana na Bankartu, ta namreč za NLB Skupino opravlja kartične transakcije. Rešitev MDES poleg tokenizacije omogoča tudi dostavo le teh do mobilne naprave, komuniciranje med izdajateljem kartice in različnimi mobilnimi denarnicami na mobilnem telefonu, obdelavo mobilnih transakcij, pa tudi možnost posredovanja tokenov drugim ponudnikom mobilnega plačevanja (npr. Apple Pay, Samsung Pay in Google Pay). Gre torej za celoten sklop različnih funkcionalnosti, ki omogočajo izjemno širok nabor plačilnih rešitev.

Kaj je tokenizacija in kako prispeva k varnosti transakcij?
Tokenizacija je proces, ki zagotovi, da se občutljivi varnostni elementi nadomestijo z neobčutljivim substitutom (tokenom). Plastično to pomeni, da se pri transakciji s kreditno ali debetno kartico ne sporočajo številke kartice, ampak samo token.

Tokenizacija je tako zgolj predpogoj za uporabo naprednih plačilnih rešitev, kot je NLB Pay, s katero NLB svojim komitentom omogoča brezstično mobilno plačevanje s kreditno kartico Mastercard in debetno kartico Maestro. Namesto iskanja klasične kartice v denarnici, je za uspešno plačilo potrebnih zgolj odkleniti telefon in ga prisloniti k POS terminalu. Ob vstopu v aplikacijo NLB Pay pa je možen tudi vpogled v pretekle transakcije in razpoložljivi limit Mastercard kartice. To pa omogoča, da se komitent povsem preprosto izogne neprijetnemu položaju ob potencialni prekoračitvi limita in zavrnitvi transakcije.

Mobilna denarnica odpira številne nove možnosti uporabe
Banka NLB je v sklopu mobilne denarnice NLB Pay trenutno uvedla zgolj možnost brezstičnega mobilnega plačevanja, MDES pa, kot je bilo predhodno omenjeno, ponuja še veliko drugih možnosti. Spletna plačila trenutno izvajamo na način, da prepisujemo število kartice, varnostno številko in potek veljavnosti kartice, tisti bolj napredni prodajalci imajo že implementirano t.i. Card on File (CoF) funkcionalnost, ki si te podatke shrani in jih ni treba več vpisovati. Za še nekoliko višjo raven varnosti bi poskrbela implementacija tokenizacije, saj bi uporabnik iz mobilne denarnice v plačilno okno spletne strani zgolj prepisal nekaj številk in tako izvedel enkratno transakcijo. Podobno, a še nekoliko bolj avtomatizirano, bi se lahko izvedlo plačilo v sklopu mobilne aplikacije (in-app payment), ki je nameščena na mobilnem telefonu.

Predvidoma konec leta 2018 oziroma v začetku 2019 se bodo možnosti uporabe NLB Paya povečale z novimi NLB brezstičnimi (NFC) bankomati. Ti bodo nadgrajeni z možnostjo dviga gotovine z mobilno denarnico NLB Pay. To pomeni, da bomo tudi s telefoni lahko na bankomatu dvigovali denar.

NLB Pay so uporabniki dobro sprejeli, saj se je v dobrem mesecu in pol vanjo registriralo več kot 5000 uporabnikov, izvedli pa so več kot 15.000 transakcij. V Google Play trgovini je aplikacija NLB Pay po samo 9-ih dneh, z oceno 4.68 zasedla 3. mesto na lestvici Najboljših aplikacij.

Prihod tokenizacije na slovenski bančni trg pomeni tudi, da so se ustvarili predpogoji za prihod plačilnih rešitev, kot so Apple Pay, Samsung Pay in Google Pay. Vsekakor pa ne smemo pozabiti na internet stvari (Internet of Things), ki odpira nešteto različnih možnosti uporabe. NLB je začel revolucijo, ostale slovenske banke bodo morale slediti, če bodo želele ostati v koraku s časom in svojim komitentom ponujati najnovejše rešitve. NLB Pay bo zagotovo dobil zanimive uporabne nadgradnje, kaj bodo ponudile ostale banke, bomo pa še videli.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: