Zott letno od 3.500 kmetov odkupi več kot 900 milijonov litrov mleka, a vse se začne že pri skrbi za živali | UPORABNA STRAN

Zott letno od 3.500 kmetov odkupi več kot 900 milijonov litrov mleka, a vse se začne že pri skrbi za živali

Zott SE & Co. KG je nemški proizvajalec mlečnih proizvodov, ki sta ga Anna in Balthasar Reiter ustanovila leta 1926. Zdajšnje ime pa je dobil šele, ko se je Anna po smrti Balthasarja poročila z Georgom Zottom. Podjetje je konec lanskega leta zaposlovalo 3.087 ljudi, ustvarili pa so 960 milijonov € prometa.

Mleko je pri proizvajalcu mlečnih proizvodov ključno, a vse se začne že pri skrbi za živali. Zott mleko odkupuje od 3.500 kmetov iz Nemčije (Bavarska in Baden-Württemberg), Poljske in Češke. V letu 2017 so odkupili 935 milijonov litrov mleka, ki so ga nato predelali v obratih v Nemčiji in na Poljskem. Vsi kmetje od katerih Zott odkupuje mleko, morajo delovati skladno s programom “Zott Qualitätsmilch aus Leidenschaft” (ZQL), pri katerem ni pomembna zgolj kakovost surovine, ampak je v obzir vzeta tudi dobrobit živali. Ključen del programa je izobraževanje o konceptu, ki je bil razvit skupaj s kmeti za doseganje trajnostnega kmetovanja.

Zottarella nosi znak GMO-free
Linija proizvodov Zottarella, ki jo sestavljajo različni proizvodi sira mozzarella, pa se lahko pohvali, da je prva, ki je stopila v Zottov »GMO-free« projekt. Pri mleku, ki se uporablja za linijo Zottarella, Zott uporablja zgolj mleko kmetov, ki ne uporabljajo gensko spremenjene krme za živali in hkrati uporabljajo zgolj krmo, ki je bila proizvedena v EU. Za zagotavljanje skladnosti se izvajajo monitoringi živil, ki so nato dodana na listo dovoljenih, prav tako pa se monitoring izvaja na samih kmetijah, ki Zottu dostavljajo mleko v sklopu »GMO-free« projekta. Tako se v sklopu celotnega sistema zagotavlja skladnost in predvsem transparentnost.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: