Google Pay mobilna denarnica z avgustom 2018 na Hrvaškem, podprta je banka PBZ in debetna kartica Visa Inspire – Kdaj bo Google Pay v Sloveniji? | UPORABNA STRAN

Google Pay mobilna denarnica z avgustom 2018 na Hrvaškem, podprta je banka PBZ in debetna kartica Visa Inspire – Kdaj bo Google Pay v Sloveniji?

Google Pay mobilna denarnica je od 1.8.2018 na voljo na Hrvaškem. Kot je pojasnila predstavnica Google Adriatic je hrvaška prva v regiji, ki ima na voljo Google Pay plačilno storitev.

Trenutno zgolj PBZ in debetna kartica Visa Inspire
Do tukaj je vse super, a žal je Google Pay na voljo zgolj pri eni banki in za eno kartico. To sta banka PBZ (Privredna banka Zagreb) in njena debetna kartica Visa Inspire. PBZ je sicer po nerevidiranih podatkih bila prva po bruto dobičku na Hrvaškem, pred Zagrebačko banko. Težava je bolj v tem, da po podatkih na Googlovi strani niso podprte Mastercard in Maestro, pa tudi Visa Classic kreditna in Visa Electron debetna kartica. Kot so pojasnili pri Googlu je to šele začetek in v prihodnje želijo dodati druge kartice ter ostale banke.

Zakaj Hrvaška in ne npr. Slovenija?
Predstavniki Google Adriatic so pojasnili, da je Google Pay sedaj na voljo v 20-ih državah sveta in Hrvaško so izbrali kot prvo državo v regiji, ker v njej vidijo določene premike naprej in rast, pa tudi velik potencial. To je poleg dejstva, da velik odstotek ljudi uporablja mobilne telefona in interneta ter porast pri brezkontaktnih plačili, odločilo, da Google Pay ponudijo ravno na Hrvaškem.

Če smo povsem iskreni, je obrazložitev precej iz trte zvita, saj ima npr. Slovenija skoraj v vseh segmentih boljše rezultate. Prav tako imamo več kartičnega poslovanja … Najverjetneje je k temu, da je Hrvaška prva, pripomoglo tudi dejstvo, da ima Google Adriatic sedež na Hrvaškem. Če pogledamo z druge strani pa, tudi banke v Sloveniji z izjemo NLB, Intesa Sanpaolo (bivša Banka Koper) in Abanke niso pripravljene na tokenizacijo, ki je potrebna za vpeljavo mobilne denarnice Google Pay. Glede na to, da so se stvari v regiji premaknile, bi to znalo pomeniti, da bo Slovenija Google Pay dobila v doglednem času. Vse do takrat pa bo za uporabo Google Pay-a potrebno uporabljati “obvode”.

Vir.Hvala @CraftByte informacijo.

Sorodni članki

1 komentar

  1. PBZ banka je sestra od naše banke Intesa Sanpaolo. Tudi PBZ ponuja Wave2Pay. Kar pomeni, da bodo zaradi Google Pay-a aplikacijo Wave2Pay ukinili.

Komentiraj

Anti-Spam: