V tujino in na potovanje se je pametno odpraviti z vsaj dvema različnima plačilnima karticama | UPORABNA STRAN

V tujino in na potovanje se je pametno odpraviti z vsaj dvema različnima plačilnima karticama

Da bo odhod v tujino in na potovanje prijetna izkušnja, je treba pomisliti že pred odhodom. Ena izmed pomembnih stvari, na katero ne smemo pozabiti, pa je med drugim tudi način plačila izdatkov.

Gotovina je v marsikaterem pogledu lahko prva izbira, a ima vsaj eno težavo, in to je potencialna nevarnost kraje. Zato ni ravno priporočljivo imeti veliko gotovine s seboj na potovanju. Poleg gotovine je smotrno imeti še vsaj dve različni plačilni kartici, saj ni ravno prijetno, da ravno med plačilom naletimo na nemožnost plačila z edino plačilno kartico, ki jo imamo s seboj. Razlogov, da plačilo ni možno, je lahko precej, a kar nekaj se jim da izogniti z uporabo druge plačilne kartice.

Poznamo dve vrsti plačilnih kartic, debetne kartice in kartice z odloženim plačilom. Debetne so tiste, pri katerih se odtegljaj sredstev izvede ob plačilu in je zato na njih treba imeti predhodno dovolj finančnih sredstev, kartice z odloženim plačilom pa so poplačniške, kar pomeni, da se pri njih plačilo izvaja bodisi enkrat mesečno ali v več mesecih z zamikom. S kartico z odloženim plačilom lahko v primeru uporabe storitve Nakupi na obroke, plačilo poravnate v več enakih obrokih. Če pa razpolagate s posojilno kartico, pa se plačilo porabljenega zneska limita na kartici izvaja mesečno v višini deleža, ki ste ga sami določili ob nakupu posojilne kartice (npr. 33% od zneska porabljenega limita na kartici), pri čemer za znesek neodplačanega porabljenega zneska limita plačujete mesečne obresti.

Najbolj razširjena debetna kartica v Sloveniji je BA Maestro, ki sodi pod okrilje družbe Mastercard. Prav Mastercard pa je najbolj razširjena kartica z odloženim plačilom v Sloveniji. Slovenskim potrošnikom sta na voljo še dve drugi debetni kartici, in sicer VISA Electron ter Mastercard Debit. Med karticami z odloženim plačilom pa so na voljo še VISA, Diners Club in do konca letošnjega leta še American Express.

Preverite limit in vklopite SMS Alarm
V določenih delih sveta so bolj razširjene ene, v drugih druge kartice. Zato je pametno s seboj vzeti vsaj dve različni plačilni kartici npr. Mastercard in VISA. Ker so med potovanjem izdatki praviloma nekoliko višji kot sicer, je dobro pred odhodom preveriti in po potrebi začasno dvigniti limit na kreditni kartici. Za dodatno varnost pred zlorabami nekatere banke kot dodatno storitev ponujajo tudi SMS Alarm. Banka NLB npr. SMS Alarm o uporabi kartice v paketih Aktivni in Premium ponuja brezplačno, le vklopiti ga je treba.

Na kaj je treba še pomisliti pred odhodom?
Poleg rezervacije nastanitve in prevoza je treba pomisliti tudi na zavarovanje z asistenco v tujini, tudi, če se odpravljamo v državo EU, saj evropska kartica zdravstvenega zavarovanja krije le najnujnejše storitve. Zelo pomembno je pomisliti tudi na možnost kraje plačilne kartice. Zato je smiselno v ta namen skleniti zavarovanje za primer kraje ali izgube kartice, ne glede na to pa si je treba v telefon predhodno shraniti telefonsko številko za preklic kartice. Vsaka banka izdajateljica ima drugačno telefonsko številko. Tako je npr. kontakt Kontaktnega centra banke NLB dosegljiv 24/7 na telefonski številki +386 1 477 20 00.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: