Verigarji – ob 100. obletnici izida prvih slovenskih znamk, je Pošta Slovenije izdala priložnostno znamko | UPORABNA STRAN

Verigarji – ob 100. obletnici izida prvih slovenskih znamk, je Pošta Slovenije izdala priložnostno znamko

Verigarji so prve slovenske znamke oz. bolje rečeno gre za prvo serijo slovenskih znamk, ki so izšle kmalu po razpadu Avstro-Ogrske. Ker letos mineva 100 let od izdaje, so na Pošti Sloveniji v počastitev te obletnice izdali priložnostno poštno znamko.

Akademski slikar Ivan Vavpotič je serijo znamk s skupnim motivom sužnja, ki trga verige, kot suženj pa je upodobljen znani orodni telovadec in poznejši dobitnik olimpijske medalje Stane Derganc, zasnoval novembra 1918 je v Ljubljani. Značilnost teh znamk je, da se v njih kaže pomanjkanje, ki je vladalo v času po prvi svetovni vojni. Predvsem se to vidi v tem, da so jih tiskali na različnih vrstah papirja z različnimi barvnimi odtenki, perforirani so na različnih napravah gumirali pa so z razpoložljivimi lepili. Tiskali so jih v Ljubljani, v čas stavke, jeseni 1919, pa tudi na Dunaju.

Pri priložnostni znamki Pošte Slovenije, ki je izšla včeraj, 9.11.2018 tako velikih odstopanj ni, tista mala pa imajo še večjo filatelistično vrednost. Priložnostno znamko Verigarji – 100. obletnica prvih slovenskih poštnih znamk je ustvarila Tatjana Cvelbar in je sestavljena iz portreta slikarja Ivana Vavpotiča in motiva ene izmed znamk Verigar. Znamka je v štiribarvnem ofsetu v polah po 25 znamk z grebenastim zobčanjem 14:14. Tisk je izvedla Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o., Zagreb, Hrvaška na papir Tullis Russell Chancellor Litho PVA RMS GUM, 102 g/m2.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: