Sistem javne izposoje koles KolesCE v Celju, Laškem, Žalcu in Polzeli so uporabniki dobro sprejeli, zdaj so ga v Celju nadgradili tudi s 34 električnimi kolesi | UPORABNA STRAN

Sistem javne izposoje koles KolesCE v Celju, Laškem, Žalcu in Polzeli so uporabniki dobro sprejeli, zdaj so ga v Celju nadgradili tudi s 34 električnimi kolesi

KolesCE, sistem za javno izposojo koles v Savinjski dolini, ki je septembra 2018 zaživel v Celju in Laškem, kasneje pa sta se pridružila še Žalec in Polzela, so uporabniki dobro sprejeli. Sistem je v dveh mesecih dobil 174 aktivnih uporabnikov, ki so opravili 1.582 izposoj, in tudi sedaj, ko so temperature že zimske, uporaba ne upada.

 

 

KolesCE je del sistema NomagoBikes
Sistem KolesCE uporablja sistem izposoje koles nextbike, za katerega je v Sloveniji franšizo pridobil Nomago, ki je za ta namen vzpostavil sistem NomagoBikes. Platforma NomagoBikes ponuja programsko opremo za podporo uporabnikom ter aplikacijo, prek katere se uporabnik registrira in poravna letno članarino za uporabo sistema KolesCE. Marjan Beltram, član uprave in izvršni direktor za turizem in storitve mobilnosti v podjetju Nomago, je izpostavil, da gre za enega najsodobnejših sistemov javne izposoje koles, sistem nextbike pa uporabljajo v več kot 25 državah in prek 150 mestih.

Osnovna tarifa znaša 0.5 € za vsakih 30 minut najema navadnega kolesa in 1 € za najem električnega kolesa za vsakih 30 minut. Letna naročnina pa stane 10 € za najem navadnih ter 20 € za najem električnih in navadnih koles. V tem primeru je prvih 30 minut uporabe brezplačnih.

Sistem KolesCE bo vzpostavljen v 8 občinah Savinjske doline
Pri sistemu vzpostavitve javne izposoje koles KolesCE gre za sodelovanje 8 občin (Celje, Laško, Žalec, Polzela, Šentjur, Dobrna, Zreče in Slovenske Konjice), ki bodo vzpostavile poenoten sistem mestnih koles. Sistem bo kompatibilen med seboj, kar pomeni predvsem poenostavitev uporabniške izkušnje. Ker so razdalje med občinami majhne, bo poenoten sistem spodbujal tudi kolesarjenje med občinami, kar bo še posebej zanimivo za turiste.

Celje, Laško, Žalec in Polzela že imajo nameščena stojala za uporabo sistema KolesCE. V Celju je na voljo 17 postaj s 66 klasičnimi in po novem tudi s 34 električnimi kolesi. V Laškem je na voljo 5 postajališč z 10 klasičnimi in 10 električnimi kolesi. Žalec ima prav tako 5 postajališč, Polzela pa trenutno eno. Sistem KolesCE bo dokončno vzpostavljen v začetku leta 2019. Predvideno je, da naj bi manjše občine imele med 4 in 6 postajališč, a se bo ta številka prilagajala povpraševanju v posamezni občini.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: